Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Finanțelor iese la rampă cu dezvăluirile promise: 'Inspecția Financiară a descoperit fapte de natură penală la PMB'

Facebook
florin citu

Inspecția Financiară a descoperit o serie de fapte de natură penală în urma unui control efectuat la Primăria Muncipiului București, primul din ultimii 10 ani, a anunțat luni ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

Veniturile PMB pentru 2020 sunt de circa 3,5 miliarde de lei, iar în luna septembrie încasările erau realizate în proporție de 99%, a spus ministrul, conform Mediafax.

Principalele cheltuieli erau subvenția la energia termică și cea pentru transportul în comun. La execuție, pentru căldură s-au plătit 331 de milioane de lei din suma programată, de 935 de milioane de lei, iar la transport 624 de milioane din 1,4 miliarde de lei, a spus Cîțu. „Bani au fost la primărie”, a spus ministrul.

Ministrul spune că instituția are datorii către Elcen și Termoenergetica de 837 de milioane de lei, că banii au fost alocați, dar platta subvențiilor nu s-a făcut. ”unde au ajuns acești bani și la cine?”, a întrebat retoric ministrul, care a promis că va avea și raspunsul.

Lovitură pe piața media - Șerban Huidu, dat afară de la Prima TV

Cîțu spune că accesul echipei de inspecție nu a fost permis în instituție. Inspecția financiară a efectuat un control în perioada ianuarie - martie 2020 controlul la primările, dar acțiunea a fost suspendată pe 11 martie, când accesul echipei nu a mai fost permis, în urma unei dispoziții a primarului general, care a oprit interacțiunea angajaților cu persoane din exteriorul primăriei. „Nu ni s-a dat voie să facem controlul nici la distanță, iar laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate și le-am recuperat ulterior”, a spus Cîțu.

La data controlului Capitala nu avea o situatie clară a investițiilor în curs.

Cîțu spune că au fost constatate fapte care pot constitui elemente ale unor infracțiuni, cum ar fi depășrea unor limite bugetare aprobate, plăți fără bază legală din fonduri publice, plata fără bază legală a sumei de peste un milion de lei pentru organizareaa unui festival, precum și neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea de fonduri publice, ducând la prejudicii de circa 50 de milioane de lei.

Inspeecția a mai constatat plăți fără bază legală către RATB.

Pe lângă faptele penale, au mai fost constatate șapte fapte contraventionale care au dus la aplicarea a șase amenzi și a unui avertisment.

Cîțu a mai spus că în prezent sunt controlate cinci soccietăți municipale înființate de PMB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.