Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății: '80% dintre copiii cu malformaţii cardiace se operează în România'

gov.ro
rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că în prezent în România se operează 80% din copiii cu malformaţii cardiace, relatează Agerpres.

"Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România care aveau malformaţii cardiace trebuiau să caute o soluţie în afara ţării, în momentul de faţă 80% se operează în România. Avem tineri specialişti care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar şi singuri în multe situaţii (...) în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi, alături de Târgu Mureş care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacităţii. Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii în fiecare an, cam atâţia copii se nasc cu malformaţii cardiace şi tot atâţia copii trebuie să îşi găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operaţii în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important", a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a fost prezent miercuri la un training de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică realizat în parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din Bucureşti şi grupul San Donato.

El a spus că trainingul reprezintă o premieră, iar această activitate se va repeta

"Este o premieră. Este vorba despre o demonstraţie, o simulare a operaţiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică realizată pe machete care sunt făcute inclusiv cu diverse malformaţii congenitale care apar la copii şi care permit trainingul tinerilor specialişti din Bucureşti dar şi din ţară. Această activitate se va repeta şi noi o vom încuraja", a afirmat ministrul.

Rafila a precizat că Ministerul Sănătăţii lucrează la dezvoltarea resurselor umane înalt calificate în sectorul medical.

"Celălalt mesaj pe care trebuie să îl transmiteţi tuturor, pentru că am avut foarte multe presiuni. Vă dau exemplu legat de Programul Naţional de Combatere a Cancerului, care sunt oameni care cred că o decizie administrativă înlocuieşte o practică şi un antrenament medical de ani de zile. Lucrurile acestea se construiesc, nu se decid la Ministerul Sănătăţii sau la Direcţia de Sănătate Publică sau la Universitatea de Medicină. Se construiesc prin muncă asiduă care durează ani de zile. Şi pregătirea medicilor din toate domeniile", a arătat Rafila.

În opinia sa, parteneriatul pe care îl are Ministerul Sănătăţii cu universităţile de medicină nu este conjunctural, ci reprezintă "o filosofie" pe care trebuie să o moştenească şi să o continue toţi miniştrii sănătăţii, întrucât fără acest tip de parteneriat dezvoltarea resurselor umane în ţară nu este posibilă.

Alexandru Rafila a afirmat că, din cunoştinţele sale, în prezent în ţară sunt zece chirurgi pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică

"Sunt foarte puţini (n.r. medici pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică), dar cred că maximum zece. Între cinci şi zece ani putem să dobândim o autonomie din punct de vedere al acestor intervenţii şi acum majoritatea cazurilor se fac în România, dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului într-un timp foarte scurt este necesară", a explicat ministrul Sănătăţii.

Prezent la eveniment, rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, a susţinut că este foarte important ca universitatea să pregătească specialişti foarte buni.

Profesorul dr. Tammam Youssef a spus că sunt necesari între cinci şi zece ani astfel încât România să devină o şcoală de chirurgie cardiovasculară pediatrică.

"De zece ani am început, mai trebuie de la cinci la zece ani ca România să devină o şcoală de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Să înveţe pe alţii şi să opereze pe alţi copii din ţările care au nevoie, din ţările în curs de dezvoltare", a arătat profesorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.