Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Mediterană pentru contracararea traficului de fiinţe umane ar putea fi desfiinţată

Agerpres
vapor refugiati

Operaţiunea Sophia, misiunea navală a Uniunii Europene în Marea Mediterană pentru contracararea traficului de fiinţe umane, ar putea fi desfiinţată, dacă nu va mai fi susţinută de Italia, au afirmat miercuri surse apropiate de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Federica Mogherini, transmite dpa preluată de Agerpres.

"Operaţiunea Sophia a fost şi este în continuare un exemplu excelent al politicii de apărare europene. A combătut traficul de persoane în Marea Mediterană până pe punctul de a-l eradica, a contribuit la pregătirea gărzilor de coastă libiene şi a salvat vieţi omeneşti", au subliniat sursele.

"Sophia a adus întreaga Europă în Mediterana, unde înainte Italia era singură. Dacă Italia, care conduce misiunea şi găzduieşte cartierul ei general, nu mai doreşte această misiune, suntem gata să-i punem capăt", au adăugat acestea.

Ministrul italian de interne Matteo Salvini a reiterat mai devreme miercuri pe postul public de radio RAI opoziţia ţării sale faţă de regulile după care funcţionează operaţiunea Sophia şi în baza cărora migranţii recuperaţi de pe mare sunt trimişi în Italia şi nu în alte ţări al UE. "Ori se schimbă regulile, ori această misiune încetează", a spus Salvini.

Marţi, Germania a anunţat că îşi suspendă participarea la operaţiunea Sophia, decizie motivată, potrivit informaţiilor obţinute de dpa, de faptul că guvernul italian nu mai este dispus să preia migranţi salvaţi.

Operaţiunea Sophia a fost lansată în 2015, având drept sarcină prinderea traficanţilor de migranţi şi distrugerea modelului lor de afacere, dar şi instruirea gărzii de coastă libiene şi impunerea unui embargo asupra achiziţiilor de arme statului african măcinat de conflicte. Mandatul misiunii a fost reînnoit în decembrie pentru trei luni şi urmează să se încheie la sfârşitul lui martie. Conform paginii de internet a misiunii, ea dispune de trei nave, oferite de Italia, Spania şi Germania, şi cinci aeronave oferite de Polonia, Spania, Olanda şi Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.