Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii au sărbătorit în stradă începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana

Moldpres
Maia Sandu

Administrația Președintelui Republicii Moldova sărbătoreşte decizia UE de începere a negocierilor privind aderarea republicii la Uniunea Europeană în 2024. O scenă pe care concertează artiști locali a fost instalată chiar la intrarea în clădire şi toată lumea poate urmări concertul. Acesta este transmis și pe pagina de Facebook a președintelui țării, Maia Sandu.

După cum informează stiripesurse.md, câteva sute de oameni s-au adunat la eveniment, având cu ei steaguri ale Uniunii Europene, Republicii Moldova și României.

La concert a participat și Maia Sandu, însoțită de premierul Dorin Recean și de șeful delegației permanente a UE, Janis Mažeikis.

Maia Sandu s-a adresat audienței, mulțumind cetățenilor pentru sprijinul acordat, precum și țărilor UE, subliniind în mod special România, pe care președintele a numit-o avocatul Republicii Moldova.

Preşedintele moldovean a declarat că, în ultimii trei ani, actualul guvern a făcut pași mult mai decisivi spre aderarea la UE decât în ​​ultimii 30 de ani. "Acum depinde de noi dacă drumul următor va fi unul scurt sau lung. Ne confruntăm cu două sarcini importante: să construim un adevărat stat european, precum și o adevărată societate europeană" - a spus Sandu.

După discursul ei, artiștii moldoveni au interpretat cântecul trupei Queen "We Are the Champions".

Anterior, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, de opoziție, Igor Dodon, a calificat decizia liderilor UE cu privire la Republica Moldova ca fiind una geopolitică și a cerut Guvernului să organizeze un referendum înainte de a decide aderarea la Uniunea Europeană. Dodon consideră că Sandu va folosi această decizie pentru a acoperi problemele din sfera economică și socială și a cerut actualului Guvern să apere interesele Republicii Moldova în negocierile cu UE.

Amintim că, autoritățile Republicii Moldova se confruntă cu o criză, deoarece din 2022 în republică au loc proteste de masă ale opoziției, care cere demisia președintelui țării și a Guvernului format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Protestatarii îi consideră pe aceştia vinovaţi de creșterea prețurilor și a nivelului de sărăcie din țară.

În replică, autoritățile moldovene au acuzat opoziția că a pregătit o lovitură de stat şi au deschis dosare penale împotriva liderilor protestelor și au închis mai multe canale de televiziune și portaluri de informare care au oferit o platformă pentru opoziție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.