Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naivul român și speculantul de război

Panica și specula merg mână în mână în vremurile tulburi. Cineva câștigă din orice criză – fie pandemie, fie război, fie criza economică de tocmai începe. Iar cei mulți pierd. E regula verificată în istorie. Isteria scumpirii carburanților e un prim episod dintr-o serie care va umple buzunarele îmbogățiților de război. Care, la rândul lor, sunt, inconștient ori cu bună știință, instrumente în războiul hibrid ce dublează conflictul armat.

În prima linie a frontului occidental împotriva agresiunii ruse, românii plătesc prețul propriilor vulnerabilități. Azi se bulucesc la benzină și pastile de iod, la pașapoarte și case de schimb valutar, mâine vor urma cozile la ulei de floarea soarelui și făină etc. Inflația e reală. Penuria e posibilă. Dar criza ce începe trebuie gestionată rațional și eficient, atât de cetățeni, cât mai ales de guvernanți.

E nevoie de mai multă promptitudine în măsurile de protejare concretă a populației. Se impun plafonarea prețurilor la toate tipurile de energie și raționalizarea consumului. Și trebuie o comunicare mai bună, dată fiind gravitatea realității în schimbare accelerată. Ieri, când un fake news pornit de la o benzinărie MOL din Bihor a fost rostogolit pe televiziuni și rețele sociale cu viteza fulgerului, stârnind panica, Guvernul trebuia să reacționeze mai rapid și mai ferm.

Până acum parteneriatul autorități-cetățeni a funcționat bine în gestionarea afluxului de refugiați și menținerea unui climat normal în societate. Pentru a traversa acest moment de cumpănă, trebuie să continue acest parteneriat, cu o adaptare rapidă la evenimente. Nu ne putem permite să avem autorități depășite de situație!

Iar noi, cetățenii, să fim atenți să nu cădem în plasa speculanților puși pe profit în vremuri dramatice și nici să devenim carne de tun în războiul hibrid în care suntem, fără voie, prinși tot mai agresiv. Atenție, apropo de panica scumpirii benzinei și motorinei, la relația MOL-Gazprom, la frăția ruso-ungară, la jocul de cal troian pe care Viktor Orban îl face în discuția privind interzicerea importurilor de energie din Rusia!

Întrebați-vă întotdeauna, înainte să săriți: ce stă în spatele unui zvon rostogolit suspect de intens? Oare n-am învățat nimic, ca societate, din dezinformarea în pandemie?

Naivii vor plăti prețul cel mai greu al vremurilor care vin!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.