Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nervozitatea bancherilor din ultimele zile ar trebui sa ne îngrijoreze

Aprobarea de către Parlament a proiectului de lege cunoscut sub denumirea „dai casa, scapi de credit” a stârnit o serie de declarații incendiare din partea reprezentanților băncilor din România. Reprezentanții băncilor consideră că această lege va produce efecte negative asupra sistemului bancar din România. Dintre aceste efecte putem aminti: reducerea dramatica a activității de creditare, intrarea unor bănci în dificultate financiară și chiar ar pune în pericol stabilitatea economică a României.

Declarațiile bancherilor ar trebui sa ne îngrijoreze deoarece acestea ar putea influenta negativ comportamentul deținătorilor de capital prin scăderea încrederii în aceste instituții financiare. Dacă aceste declarații vor continua este posibil să ne trezim cu retrageri masive de capital de la bănci, ceea ce ar duce la slăbirea sistemului bancar din Romania.

Din păcate, reprezentanții băncilor comerciale nu vor să recunoască că poartă o anumită vină pentru situația în care se găsesc multe persoane fizice care au apelat la credite. Prin faptul că aceste persoane fizice nu au găsit înțelegere din partea băncilor comerciale pentru restructurarea creditelor, au apelat la parlamentari să inițieze întâlniri cu reprezentanții bacilor și chiar să propună inițiative legislative pentru a depăși situația disperată în care se găsesc din punct de vedere financiar.

Așa a apărut proiectul de lege cunoscut sub denumirea „dai casa, scapi de credit” precum și alte inițiative legislative care se referă la conversia în lei a creditelor în franci. Discutarea acestor inițiative legislative s-a făcut în prezența reprezentanților băncilor cât și a reprezentanților consumatorilor de servicii financiare. În comisiile de specialitatea ale Parlamentului în care s-au discutat aceste inițiative legislative din păcate reprezentanții băncilor comerciale au susținut că aceste inițiative nu pot fi aprobate deoarece pun în pericol sistemul bancar. Mai mult decât atât au susținut că de fapt este o falsă problemă imposibilitatea persoanelor fizice de a rambursa creditele, susținând totodată că au făcut foarte mult pentru restructurarea creditelor bancare.

Dacă unele bănci au înțeles că trebuie să împartă riscul creditării între bancă și clienți, totuși sunt multe bănci care nu au avut capacitatea de a negocia sau au avut o poziție de forță atunci când au negociat restructurarea creditelor bancare.

Ar trebui sa apreciem efortul BNR, care deși nu avea competentă de a interveni între bănci si clienți, totuși prin poziția pe care a avut-o în ultimul timp, a făcut ca multe negocieri pentru restructurarea creditelor să se finalizeze în mod satisfăcător atât pentru clienți cât și pentru bănci.

Reprezentanții băncilor ar trebui sa fie reținuți în următoarea perioadă să mai facă declarații incendiare cu privire la efectele legii cunoscute sub denumirea „dai casa, scapi de credit” deoarece prin aceste declarații pot face mult rău sistemului bancar, mai mult decât prin aplicarea acestei legi. Cred că aceștia au greșit în momentul discutării legii în Parlament deoarece în loc să propună unele îmbunătățiri, s-au rezumat la declarații privind efectele legii supra sistemului bancar. Poziția reprezentanților băncilor s-a bazat pe invocarea legislației europeană care obligă statele membre să ia masuri pentru consolidarea sistemului bancar prin mecanisme de supraveghere bancară, rezoluție bancară și garantarea depozitelor bancare. Totuși, reprezentanții băncilor ar trebui să ia în considerare întreaga legislație europeană din domeniul bancar și anume și asigurarea echilibrului dintre bănci și clienți privind drepturile și obligațiile cuprinse în contractele de creditare.

Sunt convins că mulți parlamentari când au votat legea cunoscuta sub denumirea „dai casa, scapi de credit” nu s-au gândit numai la situația disperată a multor persoane fizice aflate în imposibilitatea rambursării creditelor ci și la efectele acestei legi asupra sistemului bancar. Daca reprezentanții băncilor ar fi venit cu propuneri de îmbunătățire a acestei legi și nu de respingere, sunt convins că aceste propuneri ar fi făcut obiectul unor amendamente depuse și votate de parlamentari. Daca legea nu va fi promulgată, soluția cea mai bună ar fi îmbunătățirea acesteia și nu respingerea.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.