Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi măsuri pentru dezvoltarea spațiilor verzi: Autoritățile locale vor proteja arborii excepționali

firea

Autoritățile locale vor avea obligația de a proteja arborii excepționali de pe teritoriul localităților lor, a decis Senatul săptămâna aceasta. Prevederile proiectului de lege adoptat vizează completarea și actualizarea cadrului legislativ existent privind conservarea și extinderea spațiilor verzi din intravilanul localităților. “Am votat acest proiect de lege, întrucât îl consider extrem de important pentru comunitățile locale. Dezvoltarea durabilă a acestora include obligatoriu extinderea spațiilor verzi - parcuri, grădini, scuaruri, păduri e agrement sau arbori excepționali. Aceasta este de altfel una dintre prioritățile pe care le-am susținut de la începutul mandatului, având în vedere efectele directe asupra sănătății oamenilor și dezvoltării localităților. Un raport realizat în urmă cu 10 ani de guvernul britanic evidenția alte șase categorii de beneficii majore: prevenirea îmbolnăvirilor, reducerea poluării urbane, dezvoltarea economică și a turismului local, întărirea identității comunitare, susținerea componentelor didactice și de învățare, protejarea patrimoniului cultural și a istoriei locale”, a declarat senatorul Gabriela Firea. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o persoană trebuie să dispună de minim 9 mp de spațiu verde, norma fiind de 50 mp/locuitor. La nivelul UE, suprafața minimă pe locuitor este de 26 mp, România având o medie de 18 mp spațiu verde/locuitor, a mai precizat Gabriela Firea.

Potrivit prevederilor proiectului de lege, categoria arborilor excepționali include specimenele de arbori unici, fie prin dimensiune, vârstă, formă, locație sau raritate, fie printr-o sere de calități de ordin estetic, istoric, cultural sau economic. Arborii vor fi identificați de autoritățile locale, urmând a fi stabilite modalități de protejare și conservare a acestora.

Autoritățile locale vor întocmi registre locale ale arborilor excepționali, similare registrelor locale ale spațiilor verzi, în care vor fi menționate datele tehnice asociate acestora. Registrele au caracter public, putând fi consultate la sediile autorităților locale.

Fiecare lună de întârziere în întocmirea registrelor locale ale arborilor excepționali va fi sancționată cu amenzi, astfel: 2000 lei pentru fiecare comună, 2500 lei pentru fiecare oraș, 3000 lei pentru fiecare municipiu și 3500 lei pentru fiecare primărie de sector.

Fiecare lună de întârziere în întocmirea registrelor locale ale arborilor excepționali va fi sancționată cu amenzi, astfel: 2000 lei pentru fiecare comună, 2500 lei pentru fiecare oraș, 3000 lei pentru fiecare municipiu și 3500 lei pentru fiecare primărie de sector.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.