Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Românie contestă la CCR numărul de semnături de susținere și cere amânarea alegerilor

Sebastian Popescu

Partidul Noua Românie a contestat la CCR pragul electoral cât și numărul minim de semnături necesare participării la alegerile parlamentare și a solicitat Guvernului României să revoce Hotărârea de Guvern privind alegerile din 11 decembrie și stabilirea unui nou calendar de alegeri astfel încât toți competitorii electorali să pornească cu șanse egale.

Partidul Noua Românie a contestat, joi, 6 octombrie 2016,  la Curtea Constituțională, prin Avocatul Poporului, legea 208 din 2015, privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Legea nr. 208/2015 privind alegerile parlamentare încalcă numeroase prevederi constituționale. La art. 54 se prevede că pentru a putea candida la alegerile parlamentare, un partid ori candidat independent trebuie să strângă un număr de semnături cu susținători în procent cel puţin 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, prin acest mod se îngrădește dreptul fundamental de a candida și de a fi ales,  atât pentru candidații partidelor politice cât şi pentru candidații independenți.

Legea mai impune un prag electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale, conform art. 94, prevedere care nu mai există în nicio democrație europeană consolidată şi care împietează însuşi scopul pentru care există partidele politice.

Solicitarea noastră are la bază decizia CCR numărul 75 din 26 februarie 2015, prin care judecătorii au stabilit că cele 25,000 de semnături de susținere pentru înființarea unui partid politic sunt neconstituționale întrucât încalcă dreptul la asociere. Drept urmare, pe logica deciziei CCR numărul 75 din 26 februarie 2015, cele 190,000 de semnături de susținere necesare candidaturii la parlamentare, sunt neconstituționale.

Pragul electoral de 5% încalcă Articolul 62 din Constituția României care la alineatul (1) prevede: „Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale”.

Dacă este vot direct, potrivit Constituției, de ce acesta este deturnat prin redistribuire către alte partide politice? Acele voturi obținute de un partid au fost date de românii care doresc să fie reprezentați în Parlament de acea formațiune politică și nu de alta.

Românii votează astfel un partid iar prin redistribuire se trezesc reprezentați de cei pe care nu i-au votat.

În plus, pragul electoral este și discriminatoriu față de prevederile alineatului (2) din articolul 62 din Constituție care prevede faptul că: Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale.

Pragul electoral împiedică partidele nou înființate să acceadă în Parlament în baza numărului de voturi primite de la cetățeni.

Dacă în legea 208/2015 se prevede faptul că un mandat de deputat este alocat la 73,000 de locuitori, atunci logic ar fi ca fiecare partid care a primit la parlamentare minim 73,000 de voturi, să primească un mandat de deputat. În acest fel se asigură reprezentativitatea în Parlament potrivit voinței cetățenilor cu drept de vot.

În temeiul art. 7 din legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, Partidul Noua Românie a depus la Guvern o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Guvernului nr. 634/2016 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, solicitând revocarea hotărârii deoarece încalcă interesul public și îngrădește dreptul de a fi ales.

Noua Românie solicit pe de o parte revocarea Hotărârii de Guvern nr 634/2016 și stabilirea unui nou calendar electoral cu o nouă dată a alegerilor, cât și emiterea unei ordonanțe de urgență prin care să se elimine numărul minim de semnături necesare participării la parlamentare cât și eliminarea pragului electoral.

În cazul în care Guvernul României nu va da curs solicitării venite din partea Partidului Noua Românie, vom apela la justiție unde vom ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern nr 634 din 2016.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.