Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărul mamiferelor ameninţate cu dispariţia din Australia a scăzut cu o treime arată un studiu

animale

Populaţiile mamiferelor ameninţate cu dispariţia din Australia s-au redus cu 38% în ultimii circa 20 de ani, începând de la mijlocul anilor 1990, conform rezultatelor unui studiu citat miercuri de DPA, potrivit Agerpres.

Există, însă, şi un aspect pozitiv, printre pierderile constatate fiind observate şi unele reveniri semnificative ale populaţiilor din zonele în care au fost implementate măsuri de conservare, potrivit oamenilor de ştiinţă care au lansat miercuri baza de date a mamiferelor din Australia.

"O constatare esenţială este că populaţiile de mamifere ameninţate din zonele fără (măsuri de) conservare active au scăzut cu 60% în ultimele două decenii (1995-2016), o reducere de peste jumătate", a declarat Elisa Bayraktarov de la Universitatea din Queensland, cercetător principal.

Koala şi quoll, o specie de pisică marsupială, precum şi specii mai puţin cunoscute de rozătoare autohtone şi wallaby se numără printre mamiferele afectate de reduceri semnificative ale efectivelor lor în ultimele decenii.

Citește și: În premieră, Nelu Tătaru anunță CÂND începe școala: Cum trebuie să fie echipați profesorii și elevii

Australia a înregistrat însă şi unele succese în perioada analizată, datorită eforturilor de conservare, a declarat Bayraktarov într-un comunicat emis miercuri.

"Când analizăm toate zonele cu un management de conservare direcţionat, vedem că, în medie, populaţiile au crescut cu 46% între 1995 şi 2016", a spus Bayraktarov. Sunt incluse aici măsurile de conservare precum controlul animalelor prădătoare şi invazive şi managementul ecologic al incendiilor.

Rezultatele se bazează pe Indexul Speciilor Ameninţate din Australia, un proiect finanţat de Guvern, la care Bayraktarov şi alţi cercetători au lucrat timp de patru ani.

Recenta includere în acest index a mamiferelor aflate în prag de dispariţie sau ameninţate - despre care autorii susţin că ar fi prima de acest fel din lume - a evidenţiat tendinţele la nivelul populaţiilor de mamifere din Australia.

În Australia, pisicile sălbatice şi vulpile sunt responsabile de dispariţia a peste 28 de specii şi subspecii şi ameninţă supravieţuirea a peste 100 de specii şi subspecii de mamifere, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Însă concluziile indexului demonstrează eficienţa regiunilor sigure, precum insulele fără pisici sau vulpi, şi a zonelor de conservare îngrădite pentru protejarea speciilor ameninţate, au spus cercetătorii.

"Între 2000 şi 2016, populaţiile a 15 specii de mamifere ameninţate din zone fără pisici sau vulpi au crescut de cinci ori; un rezultat remarcabil", a subliniat Bayraktarov.

Profesorul John Woinarski de la Universitatea Charles Darwin, membru al echipei de cercetători care a realizat indexul, a atras atenţia că astfel de zone protejate "acoperă doar 0,1% din suprafaţa totală a Australiei, deci sunt doar o parte a soluţiei pe termen lung a Australiei la pierderea biodiversităţii".

"Majoritatea populaţiilor de mamifere ameninţate din Australia sunt în afara zonelor de refugiu", a spus el.

Acest index al speciilor ameninţate include, de asemenea, date despre 17 păsări şi specii de mamifere ameninţate cu dispariţia din aproximativ 150 de zone, afectate de recentele incendii de vegetaţie, care au mistuit peste 12 milioane de hectare din Australia. Peste un miliard de animale au pierit în aceste incendii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.