Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nutriționista vedetelor, PLEDOARIE PRO carne de porc: Este o sursă de proteine de calitatea I

Doctorul Zilei
Mihaela Bilic

Nutriționista vedetelor, Mihaela Bilic, vine cu vești bune în prag de Crăciun. Aceasta le dă asigurări românilor că pot mânca liniștiți carne porc, aceasta fiind o excelentă sursă de nutrienți. La fel însă ca în cazul oricărui fel de mâncare, atenție, cantitatea contează!

Citește și: Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi: Vremea se schimbă radical

"Dpdv nutritiv carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.

Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne: mușchiul conține 3,5-4% lipide, pulpa aprox 7% iar costița până la 45%. Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun.

E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii.  Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti.

Concluzia, dacă mai era nevoie, e simplă: porcul e “frate” nu doar cu românul, cu omul în general. Iar la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!

P. S. Pozele le-am făcut astă toamnă pe dealurile din jurul Iașului. E o bucurie să vezi că mai există astfel de porci, crescuți în armonie cu Natura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.