Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: ”Așteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu

Gaudeamus
carte librarie online

De ce unii aşteaptă ani la rând să fie alături de persoana iubită, în timp ce alţii nu au răbdare şi îşi continuă viaţa fără să mai privească în urmă?

Încercând să înţeleagă aşteptarea ca alegere voluntară care ne modelează destinul, Aurora Liiceanu se îndreaptă către lumea literaturii şi pune sub lupă câteva personaje a căror viaţă a fost marcată de aşteptare, dar şi personaje grăbite, care nu ştiu să aştepte.

De aproape un deceniu, renumitul psiholog și scriitor Aurora Liiceanu și-a obișnuit cititorii cu câte o carte publicată în fiecare an, toate pe teme dintre cele mai surprinzătoare, de interes pentru toată lumea. Acum e vorba despre „așteptare ca alegere voluntară a unei persoane”. Un nou demers inedit al autoarei, pentru că „în literatura psihologică despre percepția timpului nu există cercetări privind așteptarea ca experiență a subiectivității. Pare ciudat ca o realitate psihologică atât de asociată destinului personal să fie neglijată.”

De aceea, Aurora Liiceanu s-a îndreptat spre literatură și a ales câteva personaje (celebre) a căror viață a fost marcată de așteptare, deci niște „așteptători”. Sunt trei femei – Penelopa, soția lui Ulise, Hadley, prima soție a lui Ernest Hemingway, și Eszter, eroina lui Sándor Márai - și trei bărbați: Gatsby al lui Scott Ftzgerald, Florentino Arizo personajul principal din „Dragostea în vremea holerei”, și cunoscutul nipolog Donald Keene. Ceea ce urmează e un text minunat, la limita dintre literatură, poveste, și argumentare științifică, de un farmec aparte, prin care Aurora Liiceanu demonstrează că „așteptarea pare să fie o realitate rezistentă la trecerea timpului, care-l însoțește permanent pe așteptător, chiar dacă viața sa de toate zilele merge înainte, curge, și acest lucru îi salvează mințile. (...) Așteptarea unui personaj literar ne face să-i vedem viața ca o poveste.”

Citește și: Un preot a confundat MIRUL cu BENZINA și a provocat o tragedie de proporții în Nigeria (VIDEO)

Urmează mai multe povești în care scriitoare ne îndeamnă s-o însoțim și pe care le citim pe nerăsuflate. Acesta e primul talent al Aurorei Liiceanu. Al doilea: uimitoarea ei cultură, abundența de detalii și informații sunt puse în pagină cu o extremă naturalețe, deloc ostentiv, de parcă ne-ar întreba: nu-i așa că sunteți de acord cu x care a precizat în celebra sa scriere y cutare lucru?

Reiese că oamenii așteaptă diferit, pentru că așteptarea e o experiență cu totul personală. Dar „ceea ce câștigă până la urmă este mobilizarea psihologică pentru atingerea scopului de a fi cu persoana iubită.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.