Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS prezintă prima strategie globală împotriva meningitei, cu scopul de a o elimina până în 2030

vaticannews
Organizația Mondială a Sănătății oms who

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a prezentat marţi prima strategie globală împotriva meningitei, cu scopul de a elimina până în 2030 epidemiile de meningită bacteriană care ucid în fiecare an aproximativ 250.000 de persoane în întreaga lume, relatează AFP.

Pentru a realiza acest obiectiv, OMS, în colaborare cu partenerii săi, a elaborat o Foaie de parcurs globală al cărei obiectiv este ca până în 2030 să elimine epidemiile de meningită bacteriană - cea mai mortală formă de boală - precum şi să reducă decesele cu 70% şi la jumătate numărul de cazuri.

Acest lucru ar putea salva peste 200.000 de vieţi pe an în total şi să reducă dramatic povara dizabilităţii cauzate de boală.

Meningita este o inflamaţie periculoasă a membranelor din jurul creierului şi a măduvei spinării, cauzată cel mai adesea de o infecţie bacteriană sau virală.

''Oriunde loveşte, meningita poate fi fatală şi debilitantă; evoluează rapid, are grave consecinţe asupra sănătăţii şi economiei şi în plan social şi duce la focare epidemice devastatoare'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat.

''Este timpul să punem capăt meningitei în toată lumea. Pentru a face acest lucru, trebuie urgent să extindem accesul la instrumentele existente şi în special la vaccinuri; să se efectueze noi cercetări şi să se inoveze pentru a preveni, detecta şi trata diferitele cauze ale bolii; şi ameliorarea serviciilor de reabilitare", a adăugat el.

Foaia de parcurs este rezultatul primei rezoluţii privind meningita adoptate de ţările membre ale OMS în 2020, care a solicitat directorului general al organizaţiei să plaseze boala ''în fruntea priorităţilor globale de sănătate publică''.

Meningita bacteriană ucide o persoană infectată din zece - în majoritate copii şi tineri - şi una din cinci persoane afectate suferă de o dizabilitate pe termen lung (inclusiv pierderea auzului sau a vederii şi tulburări cognitive).

În ultimul deceniu, epidemiile de meningită au afectat toate regiunile din lume, dar în principal ''centura de meningită'', care acoperă 26 de ţări din Africa subsahariană, potrivit Agerpres.ro.

Epidemiile de meningită sunt imprevizibile şi perturbă masiv comunităţile şi sistemele de sănătate, subliniază OMS.

Mai multe vaccinuri protejează împotriva meningitei, inclusiv vaccinurile antimeningococice, vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (HiB) şi vaccinurile pneumococice. Cu toate acestea, nu toate comunităţile au acces la ele şi multe ţări nu le-au introdus încă în programele lor naţionale.

Cercetările sunt în desfăşurare pentru a dezvolta vaccinuri împotriva altor cauze ale meningitei, în special a streptococilor de grup B.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.