Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opriţi dezmăţul. Bugetul nu îşi mai permite pomeni electorale

Nu sunt adeptul austerităţii bugetare. Sunt de principiul că un român care munceşte (fie la stat, fie la privat) NU trebuie să se mai afle în situaţia de a fi sub limita sărăciei. Am văzut cu ochii mei ce s-a întâmplat în perioada tăierilor de salarii, a impozitării pensiilor şi a creşterii TVA şi nu mi-aş dori vreodată ca românii să mai aibă o asemenea traumă. Măsurile au fost necesare, dar efectele sociale au fost extrem de grave.

Tocmai pentru că ştiu foarte bine ce s-a întâmplat în perioada 2010 – 2011, ca urmare a exceselor Guvernului Tăriceanu în perioada 2006 – 2008, fac apel la guvernanţi să stopeze dezmăţul bugetar. Înţeleg că PSD – ALDE se află într-o situaţie politico – electorală dramatică, dar România nu-şi permite să mai aruncăm în stânga şi în dreapta cu pomeni electorale. Ne săpăm singuri groapa.

După primele patru luni din 2019, execuţia bugetară înregistrează deja un deficit de 1,11% din PIB – un cuantum total de 11,4 miliarde de lei. Proiecţia este ca, până la sfârşitul anului, să ajungem la un deficit total de 3,5% - 4%. Având în vedere că avansul economic va fi tot pe acolo, chiar dacă există un context internaţional favorabil, ajungem în situaţia unui joc cu sumă nulă. Discutăm, practic, de stagnare.

Nicăieri în lume, nici în Germania, SUA, Japonia sau Marea Britanie, nu este posibilă mai mult decât dublarea anvelopei cu salariile bugetarilor. Conform datelor Ministerului de Finanţe, costul total al salariilor din sistemul bugetar (exclud prestaţiile financiare de la companiile cu capital de stat) a fost de 50,04 miliarde de lei. În 2018, crescuseră deja la 86,14 miliarde de lei (un plus de 72,4% faţă de 2016). Pentru ca, în 2019, numai după primele patru luni, să ajungem la cheltuieli de personal de 33,095 miliarde de lei. Păstrându-se ritmul, cheltuielile de personal vor ajunge, în 2019, la 108,539 miliarde lei. Ceea ce înseamnă considerabil mai mult decât dublul lui 2016. Repet: acest ritm NU este sustenabil. Guvernul PSD – ALDE bagă economia în şanţ.

Sigur că o parte a acestor creşteri de salarii este anulată de inflaţia galopantă (care se traduce şi în încasări mai mari din TVA) şi de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat. Dar, chiar şi aşa, impactul bugetar este colosal.

De principiu, NU mă împotrivesc creşterii salariului minim pe economie în zona bugetară. Consider corect principiul că un om care munceşte nu trebuie să fie la limita sărăcia. Problema majoră este că PSD a transformat mulţi bugetari în salariţi de lux. Când aud că un şofer pe la Galaţi câştigă 4.000 de lei net sau că un consilier obscur, printr-un minister neperformant, câştigă 8.500 de lei net, atunci se devoalează magnitudinea problemei. Guvernul PSD – ALDE a majorat toate salariile bugetarilor otova, în acelaşi procent pentru toţi, crescând în realitate decalajele. Cei de la baza piramidei au ajuns, practic, să fie încă şi mai săraci raportat la cei de la vârful piramidei.

Având în vedere toate aceste date, logic şi firesc ar fi ca următorii ani să fie caracterizaţi prin chibzuinţă – să fie crescute doar salariile de la bază şi să fie îngheţate veniturile celor care au ajuns să fie infinit mai bine plătiţi decât angajaţii din mediul privat. Astfel, anvelopa salarială va creşte într-un ritm moderat şi ar avea şanse să fie sustenabilă din perspectiva creşterii economice.

Dacă Guvernul nu înţelege pericolul uriaş, vom ajunge din nou în situaţia din perioada 2009 – 2011. Şi, foarte probabil, nu se vor mai găsi politicieni responsabili, iar spirala descendentă se va accentua. Vom ajunge exact ca grecii, care, la 10 ani de la declanşarea crizei, încă nu reuşesc să iasă din groapa pe care şi-au săpat-o singuri.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.