Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partide centralizate, internet, partide-balama și un caz excepțional

Partide centralizate

Sistemul de vot proporțional crește puterea conducerii centrale. La aceasta se adaugă revenirea la alegerea indirectă a președințiilor de consilii județene și o posibilă revenire la sistemul de vot în două tururi pentru primari. Toate acestea scad importanța și puterea teritoriului.

Locomotivele electorale vor fi la centru, nu în teritoriu. Deciziile în partid, inclusiv cele electorale se iau la centru. Teritoriul și-a pierdut atuurile pe care le avea în competiția cu centrul. Ultimul atu, pentru primarii-vedetă în funcție, a rămas sistemul de vot într-un singur tur. Dacă dispare și acesta, vom avea partide din ce în ce mai centralizate și mai puternice.

Sistemul de vot proporțional este recunoscut pentru capacitatea de a întări partidele și este util mai ales în țările cu democrație tânără, acolo unde partidele politice, principalele forme de exprimare a libertății politice, sunt încă slabe.

Canale alternative de promovare electorală

Limitarea cheltuielilor electorale în combinație cu asaltul DNA împotriva rețelelor de finanțare politică, cu eliminarea din joc pe cale penală a pricipalilor ”organizeri” și ”fundraiseri” de partid va muta interesul partidelor spre canalele de comunicare moderne care au costuri scăzute și o capacitate de penetrare din ce în ce mai mare (internet, social media, tehnologie mobilă).

Atunci când crește importanța electorală a brandului și a figurilor centrale din partid și scade cea a teritoriului, crește și importanța promovării mediate, prin canale media, clasice sau digitale. Majoritatea vedetelor locale sunt în afara politicii sau în pușcărie, listele de candidați se decid la centru, figurile promovate și reprezentative pentru partid sunt cele de la centru. În aceste condiții crește importanța canalelor media care promovează aceste figuri centrale. Niciun lider de la centru nu poate fi prezent în același timp în câteva zeci de județe și cum figurile locale cu notorietate și popularitate au cam dispărut, internetul, televiziunea și outdoorul vor fi principalele canale de promovare.

Internetul are două mari avantaje în comparație cu celelalte canale: costurile de promovare sunt extrem de scăzute, are autenticitate, permite feedback imediat și participare activă din partea alegătorilor și nu se supune restricțiilor de promovare electorală. Are totuși un mare dezavantaj la capitolul acoperire pe medii de rezidență, sociale și vârste. Însă acoperirea a crescut enorm față de anii trecuți, de 2008, 2012 sau chiar 2014.

Partide-balama

Pentru a intra în Parlament, în noile condiții electorale, trebuie să ai notorietate a brandului sau măcar câteva personaje cu notorietate și carismă la centru, care să acționeze ca locomotive electorale.

Importanța structurilor este mai scăzută decât în sistemul electoral care a funcționat în ”golden age”-ul baronilor locali, în perioada 2008-2016.

Partidele noi nu au nici brand și nici lideri cu notorietate. E foarte greu să penetreze politic și să intre în Parlament. Există totuși o șansă, despre care vom vorbi la punctul următor.

Dintre partidele vechi sau conduse de personaje vechi în politică, MP, ALDE și M10 au mai multe șanse decât UNPR, partid fără brand și personaje cu lipici electoral. Oprea nu a fost niciodată un personaj popular iar Piedone și Onțanu n-aveau anvergură națională, au acționat doar limitat, în teritoriu, și doar în folos politic personal. DNA a intervenit și el iar Oprea și Onțanu par scoși din joc din această cauză.

MP, ALDE și M10 au lideri cu notorietate și relativă popularitate, Băsescu, Tăriceanu și Macovei. Într-adevăr, sunt trei personaje vechi, prăfuite și obosite, dar care nu mai au nevoie să-și facă notorietate și care au un grup de susținători fideli și oportunitatea de a rupe din nemulțumiții de PNL și Iohannis (foști peneliști și pedeliști). Sunt totuși șanse scăzute ca unul dintre cele trei partide să intre în Parlament. Rămâne de văzut dacă o alianță între ele ar fi posibilă și le-ar ajuta. Însă e greu de crezut că vom vedea o astfel de alianță. La aceasta se adaugă brațul lung al justiției, care s-ar putea să-i înhațe pe Băsescu și Tăriceanu.

UDMR va fi, cel mai probabil, al treilea partid parlamentar, alături de PSD și PNL.

Dacă vor exista și alte partide parlamentare, acestea se vor naște din ruperea PSD sau/și PNL și vor fi create în jurul unor lideri cu notorietate, popularitate și fără probleme penale. Însă acest tip de lider, notoriu, popular și fără probleme penale, e din ce în ce mai greu de găsit. Însă, dacă ești liberal sau social democrat, ai oareșce notorietate și n-ai probleme penale, te calfici mai degrabă pentru a prelua puterea în partidul tău, nu are rost s-o iei de la zero creând alt partid. Tinerii din PNL și PSD se vor îndrepta spre partide noi abia după ce vor fi convinși că au pierdut total lupta pentru putere în interiorul partidului și că nu mai au nicio șansă. E prea devreme pentru ei în 2016. Abia din 2017 încolo vor ști dacă au pierdut sau nu lupta în partid și dacă mai au sau nu vreo șansă.

Astfel, crearea unor partide noi rămâne tot apanajul vechilor lideri, gen Ponta, Corlățean, Ghiță, Orlando și alții, cu condiția să scape de problemele penale.

Un caz special

Și totuși, există șansa unui partid nou, condus de lideri noi, fără notorietate, și promovat prin noile canale de comunicare, internetul, tehnologia mobilă și social media. Însă ar fi o excepție. Liderii ar trebui să fie excepțional de carismatici, strategia ar trebui să fie excepțional de eficientă și mesajul excepțional de penetrant. Nu e imposibil. Însă nu cred că există șanse mai mari de 0,1% să apară un astfel de partid la alegerile parlamentare din toamnă. Deja e foarte târziu.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.