Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru binele României, Dăncilă trebuie evacuată din Guvern

Votul românilor din 26 mai a lăsat fără legitimitate politică Guvernul PSD – ALDE – UDMR condus de Viorica Dăncilă. În mod normal, având în vedere rezultatele catastrofale obţinute de cele trei partide din arcul guvernamental, Premierul ar fi trebuit să-şi dea demisia din funcţie. Având în vedere lipsa de decenţă a Prim-ministrului Viorica Dăncilă, care s-a agăţat de fotoliul de la Palatul Victoria precum o pisică de perdea, soluţia la îndemână şi absolut necesară este reprezentată de o moţiune de cenzură a tuturor partidelor care se declară opozante ale României construite de Dragnea şi PSD – mă refer la PMP, PNL, USR şi ProRomânia. Dacă Hunor Kelemen a înţeles semnalul dat chiar de electoratul etnic maghiar, atunci ar trebui şi UDMR să se alăture acestui demers al Opoziţiei Unite.

Lipsa de legitimitate politică a Executivului reprezintă o problemă infinit mai mică faţă de pericolul pe care îl aduce cu sine perpetuarea PSD – ALDE la guvernare. România se află în exact aceeaşi situaţie ca după ruperea Alianţei Dreptate şi Adevăr în 2007 şi eşecul referendumului de demitere a Preşedintelui Traian Băsescu. Avem o guvernare lipsită de susţinere populară, care se menţine artificial la Putere printr-o majoritate parlamentară dubioasă. Riscul major este ca Viorica Dăncilă, împinsă de la spate de baronii locali, să ia măsuri sociale şi economice similare cu cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu din perioada 2007 – 2008. În condiţiile în care, după primele patru luni din 2019, avem deja un deficit bugetar de 11,4 miliarde de lei (reprezentând 1,11% din PIB-ul estimat, care este şi aşa umflat), România nu-şi permite să rămână captivă epocii pomenilor electorale care urmează pentru ca PSD – ALDE să se menţină pe linia de plutire. Dacă Guvernul Dăncilă este lăsat să continue în funcţie, atunci economia va fi băgată în gard şi vom fi foarte fragili în faţa unei crize economice internaţionale sau a unei aterizări forţate a economiei globale. Ar fi un semn de nebunie ca, după toată trauma naţională reprezentată de măsurile de austeritate din perioada crizei economice, noi să permitem unui Guvern disperat să ne împingă spre aceeaşi prăpastie.

Înţelepciunea populară a românului trebuie respectată şi în acest caz – „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba”. Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a introdus alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene într-un singur tur arată faptul că Viorica Dăncilă este ţinută asemenea unei sperietori de ciori în lanul de grâu de baronii PSD. Acest partid profund toxic pentru democraţia românească este incapabil să se reformeze şi să înţeleagă, chiar şi în ceasul al treisprezecelea, semnalul transmis de românii care îşi doresc cu sete să trăiască într-o ţară europeană în care instituţiile funcţionează, democraţia este valoarea fundamentală, iar statul de drept este de neatins. Prin respectivul OUG cerut de baroni precum Marian Oprişan, Mitică Buzatu sau Ionel Arsene, avem semnalul că, la PSD, s-au schimbat doar tablourile de pe pereţi. Asta s-a întâmplat la doar o săptămână după alegeri. Cine ştie ce urmează dacă permitem acestui Guvern să se consolideze?

Schimbarea acestui Guvern este necesară şi din perspectiva coeziunii Opoziţiei. Ar fi un semnal foarte bun că există o alternativă puternică şi viabilă la actuala Putere care şi-a dovedit depotrivă toxicitatea şi incompetenţa crasă. În plus, Opoziţia Unită are de pus în aplicare mai multe deziderate ale românilor:

  • Modificarea Constituţiei în sensul aplicării referendumurilor convocate de preşedinţii Klaus Iohannis şi Traian Băsescu.
  • Abrogarea OUG 114 care s-a constituit într-o lovitură de baros pentru economia românească.
  • Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După OUG-ul lui Dăncilă, ar fi utilă amendarea legii în sensul alegerii şi a preşedinţilor de CJ în două tururi.
  • Eliminarea tuturor pensiilor speciale care generează prejudicii majore Bugetului de stat.
  • Modificarea Legilor Justiţiei astfel încât să fie garantată independenţa magistraţilor.

Iată câteva argumente pentru care Guvernul Dăncilă nu mai trebuie să rămână în funcţie. Moţiunea de cenzură nu este un simplu act procedural parlamentar, ci trebuie să fie un punct de inflexiune pentru societatea românească – momentul de la care să începem să construim o Românie normală pe principii şi valori europene.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.