Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Daea acuză Comisia Europeană că a dezavantajat fermierii români afectați de cerealele ieftine din Ucraina: 'I-am spus comisarului că pierd logica' (video)

Facebook
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), a organizat marți o conferință de presă la minister pentru a explica că a făcut tot ce a ținut de el pentru a obține o valoare cât mai ridicată a despăgubirilor pentru fermierii români afectați de cerealele ieftine care au inundat piața europeană, ministrul fiind de părere că împărțirea fondurilor de către Bruxelles este incorectă din punctul său de vedere, suma fiind cu mult mai mică decât necesarul României.

Declarațiile vin după ce Comisia Europeană a decis să aloce României doar 10,05 milioane euro, din rezerva UE, drept compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina, mai puţin decât fondurile acordate pentru Bulgaria şi Polonia.

Principalele declarații:

  • „De fiecare data cand am pleca la Bruxelles, au fost postate interventiile mele ca sa fie cunsocute si interpretate.
  • Am facut tot timpul ce a trebuit pentru tara, am facut tot timpul ce trebuie pentru fermieri.
  • Pe 26 septembrie 2022 a fost prima intalnire cu comisarul european pe agricultura, am discutat o ora despre Ucraina.
  • Intrarea in tara (a cerealelor din Ucraina) a creat dificultati, fermierii romani au fost si sunt afectati, au ramas cu cantitati importante in stoc si de aici lipsa de mijloace financiare pentru a-si continua lucrarile.
  • Am fost primul, retineti, primul ministru din consiliul de ministri care a ridicat problema la comisar privind interventia urgenta in asa fel incat fermierii sa fie ajutati financiar.
  • Pe 17 octombrie 2022, in consiliul de ministri, am prezentat din nou situatia grea in care se afla fermierii romani si nevoia de interventie urgenta.
  • Pe 30 ianuarie am convenit cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia si Bulgaria, sa prezentam o informare prin care sa aducem date si argumente privind situatia dificila din tarile aflate in proximitatea razboiului
  • Din rezerva de criza, tari importante au ridicat in cuvantul lor necesitatea de a pastra sume in asa fel incat sa nu puna la dispozitie intreaga suma intrucat situatia pe piata este delicata si ca aceste sume sunt necesare pentru interventii atunci cand situatia o impune.
  • Eu m-am bizuit si ma bizui pe cuvantul comisarului, o sa vedeti de ce ma bizui. I-am spus ca apreciez acuratetea analizei si apreciez faptul ca este interes la Comisie pentru a ajuta cele 6 tari aflate in proximitatea razboiului.
  • Am considerat tot timpul ca este nevoie sa comunic Comisiei datele pe care le-a solicitat si pe care le-am prezentat cu acuratete. Pe 8 februarie 2023 am transmis datele necesare pe care le-a solicitat Comisia, in detaliu, spunand care este efectul in Romania, care sunt pierderile in Romania, la vremea aceea care erau importurile in Romania, la acea vreme in jur de 3 milioane de tone (de produse din Ucraina).
  • Pe 27 februarie 2023 comisarul preciza foarte clar ca exista in lucru acesta documentare si ca este in pregatirea deciziei de a ajuta tarile afectate. Am comunicat tot timpul Comisiei datele cerute pe care le-am transmis cu rapiditate.
  • In data de 14 martie eram in Hunedoara, impreuna cu ministrul Agriculturii din Iordania, primesc un telefon de la Achim Irimescu care imi spune ca a aflat pe surse ca exista o impartire a sumei care este foarte mica. In momentul respectiv avand informatia ca Romania avea o suma foarte mult sub solicitarile noastre, am luat legatura cu directorul directiei generale afaceri europene de aici si am rugat-o sa imi pregateasca rapid un material pentru a veni cu o solicitare la delegatia permanenta a Comisiei la Bucuresti si sa transmita imediat prin email observatiile noastre, urmand ca apoi sa transmit oficial cu semnatura aceste observatii. La ora 15.39 am anuntat pe dl premier care imediat a ordonat intrarea in dispoizitul de lucru a dnei Iulia Matei, ambasadorul la Bruxelles
  • Consider analiza nedreapta fata de situatia concreta a Romaniei
  • Am sunat europarlamentari, am vorbit cu Adina Valean, Mihai Tudose, Rares Bogdan nu mi-a raspuns
  • Impartirea este pur si simplu opera pe care au realizat-o (cei de la Comisia Europeana) pe documentele avute la dispozitie, fara negocieri cu vreo tara. Comisia a stabilit doua criterii, criteriul stocurilor pe grau, porumb, floarea-soarelor si valoarea pierderilor
  • Ce se poate constata? Ca suma este mica fata de nevoile tarilor, 56 fata de 417 cat au inregistrat pierdere totala tarile luate in calcul
  • Luand act de aceste date, in discutia avuta timp de o ora cu dl comisar, cu echipa domniei sale, cand mi-a prezentat formula i-am spus ca pierd logica, i-am spus foarte clar ca formula aleasa de calcul este o formula care sa ne dezavantajeaza, motiv pentru ca va solicit, dle comisar, sa imi dati posibilitatea ca impreuna cu specialistii mei pe care nu i-ati folosit conform intelegerii, pe care nu i-ati consultat conform celor stabilite, sa poata sa reanalizeze impreuna cu specialistii dvs situatia in care se regaseste Romania
  • Consider necesar reanalizarea formulei de calcul
  • In acest moment sumele nu sunt stabilite, vor fi analizate in data de 30. Folosindu-ne de Regulament, suma pe care o vom primi se va dubla cu suma de la bugetul statului ca sa dam sprijinilor fermierilor cu cereale in magazii si nu comerciantilor de cereale”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.