Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piața țigărilor de contrabandă a scăzut, în martie, la 15,2% din total consum

politia de frontiera
țigări frontieră

Piața țigărilor de contrabandă a scăzut, în luna martie, la 15,2% din total consum, cu 2,1 puncte procentuale mai puțin, comparativ cu ianuarie, noul nivel fiind cel mai scăzut din ultimul an și jumătate, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Novel Research, potrivit mediafax.

Regiunea Nord-est a ocupat, și în luna martie, cea mai mare pondere din punct de vedere al comerțului ilegal, situându-se la valoarea de 37,3% din total consum, deși a scăzut cu 3,9 puncte procentuale față de ianuarie.

Citește și: Adio, dosare penale! Cum ar putea scăpa Dragnea nepedepsit

Piața „neagră” din zona de Sud-Vest ocupă o pondere ridicată, de 24,3%, înregistrând, totodată, o scădere de 4,8 puncte procentuale.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Vest, de 6,8 puncte procentuale, până la 17,1%.

Pe de altă parte, cea mai mare creștere a contrabandei, în luna martie, a fost înregistrată în zona de Nord-vest, cu 4,5 puncte procentuale, până la 18,4%.

„Din punct de vedere al provenienței, cheap whites (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă și în martie, cu o pondere de 55,1% din total. Ponderea produselor din tutun, provenite ilegal din Moldova, continuă trendul de scădere din ianuarie (cu 2,5 puncte procentuale, până la 16,5% - n.red.). Și ponderea din Ucraina se află în scădere (cu 1,7 puncte procentuale, până la 11,2% - n.red.), iar Serbia rămâne relativ constantă. Ponderea țigaretelor de pe piața neagră provenite din surse necunoscute a atins 9,7%, un nivel fără precedent din ianuarie 2010, când contrabanda s-a situat la peste 36%”, a declarat Marian Marcu, directorul general al Novel Research.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

Nivelul scăzut al contrabandei, înregistrat în luna martie, se datorează faptului că, în primul trimestru al anului, autoritățile au capturat cu 50% mai multe țigarete de contrabandă decât în aceeași perioadă a anului precedent. Dacă acest ritm va fi menținut până la sfârșitului anului, încasările suplimentare la bugetul de stat vor fi de circa 90 de milioane de euro, conform Novel Research.

„În timp ce autoritățile de aplicare a legii își intensifică acțiunile prin care protejează veniturile la bugetul de stat, industria legală se confruntă cu mari dificultăți, generate de cadrul de reglementare. Începând cu 20 mai 2019, trebuie să fie funcțional un sistem complex de trasabilitate, T&T, prevăzut în Directiva Tutunului, care va monitoriza țigaretele produse în UE, deși 90% din contrabandă provine din afara UE”, a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, în cadrul Imperial Tobacco Romania.

Citește și: Judecătorii au decis! Radet a intrat în faliment:’Trebuie să mulțumim pentru asta Ministerului Energiei’

După data respectivă, fiecare pachet trebuie să aibă un cod unic și fiecare mișcare a produsului să fie înregistrată într-un sistem informatic european.

„Implementarea acestuia este însă deja întârziată în majoritatea statelor membre, inclusiv în România. Sub coordonarea DG Sante, elaborarea Regulamentelor de implementare a durat aproape doi ani, iar statele membre au la dispoziție prea puțin timp pentru implementarea propriu-zisă. Date fiind procedurile greoaie de numire a generatorilor de coduri unice, de achiziții publice, înregistrări, notificări etc., piața legală riscă să fie blocată”, a subliniat Canura.

În România, Imprimeria Națională a fost numită generator de coduri unice, dar „procedurile în Sistemul European de Achiziții Publice durează luni de zile”, a menționat Sales Development Manager-ul din cadrul Imperial Tobacco Romania.

Citește și: Mega-lovitură pentru Gică Popescu! Va fi executat silit pentru o sumă colosală

„E foarte probabil să nu mai existe timpul fizic necesar pentru teste, înregistrarea mașinilor de împachetat, a producătorilor și a agentilor economici de pe lanțul de distribuție pâna la primul detailist, în număr de circa 70.000, plus interconectarea și inter-operabilitatea sistemelor la nivel UE”, a mai spus Canura.

Traficul cu ţigări de contrabandă şi alte bunuri accizabile constituie una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la granițele României, fenomen ce se ramifică la nivelul întregii ţări.

În primele trei luni ale anului, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat aproximativ 1,3milioane de pachete de ţigări, în valoare de 11,58 milioane de lei, acestea fiind descoperite atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi la „frontiera verde” sau pe comunicaţiile din apropierea graniţei.

Citește și: Adio, dosare penale! Cum ar putea scăpa Dragnea nepedepsit

„Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulți ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, este necesară intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria și Ungaria, locurile de acces pentru produsele cheap whites și tutun brut, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora - piețe, oboare, stații de metrou”, mai precizează reprezentanții Novel Research.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.