Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plafonarea prețului petrolului rusesc ar avea un `efect negativ` asupra pieței mondiale (La Libre Belgoque)

livemint.com
petrol

Viceprim-ministrul rus pentru energie, Aleksandr Novak, a criticat, miercuri, orice plafonare a prețurilor petrolului rusesc care ar "încălca mecanismele pieței" și ar putea avea "un efect foarte negativ" asupra industriei globale, relatează La Libre Belgique preluat de Rador.

Referindu-se la posibile "penurii de petrol" în cazul adoptării unei astfel de măsuri preconizate de UE, domnul Novak a avertizat încă o dată că companiile ruse "nu vor furniza petrol țărilor care utilizează acest instrument".

La începutul lunii septembrie, G7 a anunțat că va implementa "de urgență" un plafon la prețul petrolului rusesc pentru a limita veniturile din vânzarea de hidrocarburi, care finanțează ofensiva Moscovei în Ucraina.

Concret, Rusia și-ar vinde petrolul acestor țări la un preț mai mic decât cel la care îl vinde astăzi, dar care ar rămâne mai mare decât prețul de producție, astfel încât are un interes economic să îl vândă în continuare și, astfel, să nu îşi întrerupă livrările.

Dar India și China, printre cei mai mari importatori de petrol din lume, par să nu fie dispuse să rămână în urma G7 în această etapă, ambele țări beneficiind în special de prețuri reduse la petrolul rusesc.

De asemenea, vicepremierul rus a salutat "decizia istorică" a țărilor OPEC+ de a-și reduce drastic cotele de producție, cu două milioane de barili pe zi în noiembrie, pentru a susține prețurile afectate de temerile de recesiune.

Întrebat și despre scurgerile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, domnul Novak a spus că "Rusia ar putea, în scurt timp, să furnizeze gaze" printr-o linie nedeteriorată a Nord Stream 2, dacă Europa ar dori acest lucru.

Pentru aceasta, potrivit d-lui Novak, este necesar ca "deciziile legale necesare să fie luate de către europeni cu privire la certificarea sa și înlăturarea restricțiilor" cu referire la acest gazoduct născut mort cu intervenția militară rusă în Ucraina.

Oficialul rus a cerut și o "investigație obiectivă" asupra cauzelor acestui presupus sabotaj în Marea Baltică, autorii acestui incident fără precedent rămânând deocamdată necunoscuți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.