Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platformele de tranzacţionare a criptomonedelor, supuse unor controale riguroase pentru a preveni spălarea de bani

criptotendencia.com
monede virtuale criptomonede

Platformele de tranzacţionare a criptomonedelor vor fi supuse unor reguli de prevenire a spălării de bani, a anunţat vineri o instituţie globală de supraveghere, aceasta fiind prima încercare a unei autorităţi globale de reglementare de a controla mai strict acest sector care se dezvoltă rapid, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Autoritatea Financial Action Task Force (FATF), înfiinţată în urmă cu 30 de ani pentru combaterea spălării de bani, a cerut statelor să înăsprească supravegherea platformelor de tranzacţionare a criptomonedelor pentru a preveni ca acestea să fie folosite la spălarea de bani.

Iniţiativa FATF, care reuneşte ţări de la Statele Unite la China şi organisme precum Comisia Europeană, reflectă îngrijorarea în creştere în rândul agenţiilor care aplică legea că monedele virtuale sunt folosite pentru spălarea banilor obţinuţi prin infracţiuni.

Statele vor fi obligate să autorizeze şi să supravegheze firmele care lucrează cu criptomonede, cum sunt platformele de tranzacţionare şi custozii, care vor fi obligate să verifice clienţii şi să raporteze tranzacţiile suspecte, a anunţat FATF într-un comunicat.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

”Este un risc cu care ne confruntăm la nivel global. Ţările trebuie să progreseze rapid. Este o problemă urgentă”, a declarat preşedintele FATF, Marshall Billingslea.

Europol a destructurat în acest an un cartel spaniol al drogurilor care a spălat bani utilizând două ATM-uri pentru criptomonede, care oferă criptomonede în schimbul numerarului.

Riondet a spus că criptomonedele au fost folosite pentru a transfera bani în străinătate, precum şi pentru împărţirea transferurilor mari de bani iliciţi în sume mai mici, mai greu de depistat.

Există puţine informaţii referitoare la amploarea operaţiunilor de spălare de bani prin intermediul monedelor virtuale, având în vedere mărimea relativ mică a pieţei.

În această săptămână, Facebook a atras critici din partea autorităţilor de reglementare şi a decidenţilor politici, când a anunţat planul de la lansa o criptomonedă numită Libra.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Trei bănci centrale au cerut supravegherea Libra, pentru a asigura că nu va pune în pericol sistemul financiar sau utilizarea pentru spălarea banilor.

Preşedintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, a spus că monedele virtuale care au la bază monede oficiale, numite stablecoins, ar putea submina băncile, dacă vor fi utilizate pe scară largă.

Iniţiativa FATF este prima încercare de a stabili o aabordare globală a reglementării pieţei de tranzacţionare a criptomonedelor, în valoare de 3090 de miliarde de dolari.

Global Digital Finance, o organizaţie care reprezintă companiile din sectorul criptomonedelor la nivel mondial, a salutat regulile FATF.

Dar directorul general al Global Digital Finance, Teana Baker-Taylor, a spus că recomandarea de a obliga firmele să includă în tranzacţiile cu criptomonede detalii referitoare la vânzători şi beneficiari ar putea fi dificil de respectat.

Regulile ar putea duce la consolidarea sectorului criptomonedelor, din cauza costurilor mai mari de implementare a verificărilor pentru firmele mici, a apreciat Megan Gordon, partener la firma de avocatură Clifford Chance.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.