Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL şi PSD riscă să fie dizolvate - Decizia CCR care pune punct discuţiei despre pensiile de serviciu ale magistraţilor

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Curtea Constituţională a României a publicat vineri, 5 iunie, motivarea deciziei prin care s-a constatat (din nou) că anularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor este neconstituţională. Dincolo de argumentele care se regăsesc şi în alte decizii, motivarea de azi tranşează definitiv problema, astfel că orice partid care ar susţine eliminarea pensiilor ar risca să fie dizolvat.

"Curtea Constituțională a statuat, în mod consecvent, că abrogarea reglementărilor referitoare la pensia de serviciu a magistraților (judecători, procurori, magistrați-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea Constituțională, judecători ai Curții Constituționale) încalcă dispozițiile constituționale care consacră independența justiției", se arată în paragraful 108 din considerentele deciziei CCR.

Ulterior, în paragraful 111, "Curtea subliniază că legiferarea cu încălcarea deciziilor Curții Constituționale este incompatibilă cu statul de drept, consacrat de prevederile art.1 alin.(3) din Constituție".

Cu alte cuvinte, a susţine public şi a promova în Parlament eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor reprezintă un atac la statul de drept, ceea ce poate atrage dizolvarea partidelor politice în cauză.

Potrivit articolului 40, alin. (2) din Constituţie, "Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale."

Potrivit art. 46 din Legea nr. 14/2003 - Legea partidelor politice, "(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii: a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege." Potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.