Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Nobel pentru Tehnologie, în valoare de 1 milion de euro, a fost câștigat cu un proiect inedit: doi chimiști au reușit să secvențieze ADN-ul

smartradio.ro
adn

Doi chimişti de la Universitatea britanică Cambridge, care au dezvoltat o tehnică ultra-rapidă de secvenţiere a ADN-ului, utilizată în special pentru a identifica mutaţiile legate de COVID-19, au câştigat marţi Premiul Millennium pentru Tehnologie, care se doreşte a fi un "Nobel al secolului XXI", relatează AFP, arată Agerpres.

Shankar Balasubramanian, un britanic de origine indiană, şi compatriotul său David Klenerman au primit premiul în valoare de un milion de euro pentru munca depusă de-a lungul a 27 de ani pentru găsirea de modalităţi din ce în ce mai rapide şi mai ieftine de secvenţiere a genomului uman.

Tehnologia de secvenţiere de nouă generaţie (NGS) a ADN-ului dezvoltată de laureaţi "are beneficii uriaşe pentru societate, indiferent că este vorba despre contribuţia la combaterea bolilor mortale precum COVID-19 sau cancer, o mai bună înţelegere a bolilor culturilor sau îmbunătăţirea producţiei de alimente", a declarat într-un comunicat Academia de Tehnologie din Finlanda.

În urmă cu 20 de ani, prima încercare de a "citi" cele aproximativ 3,2 miliarde de litere ale genomului uman a durat un deceniu şi a costat mai mult de un miliard de dolari. Datorită NGS, procesul poate fi acum finalizat într-o singură zi la un preţ de doar 1.000 de dolari.

NGS este, de asemenea, utilizat la scară largă pentru a diagnostica şi trata anumite tipuri de cancer şi boli rare.

"Este pentru prima dată când primim un premiu internaţional care recunoaşte contribuţia noastră la dezvoltarea tehnologiei", a declarat Klenerman într-un comunicat, dedicând premiul echipei din spatele invenţiei, precum şi "Universităţii Cambridge şi Regatului Unit".

Premiul Millennium a fost creat în 2004 şi se doreşte a fi echivalentul pentru tehnologie al Premiilor Nobel pentru ştiinţe, cu o valoare aproape egală (10 milioane de coroane - aproximativ 990.000 de euro) şi care au fost criticate pentru categoriile lor învechite. Premiul pe 2020 a fost amânat în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.