Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețurile petrolului au rămas sub presiune în 2019, în ciuda sancțiunilor aplicate Iranului și Venezuelei și tăierii producției OPEC

Pixabay
sonda petrol

Prețurile petrolului s-au majorat cu peste 25% în 2019, însă evoluția cotațiilor internaționale a fost în general stabilă, fără ca petrolul să depășească pentru multă vreme nivelul de 70 de dolari/baril în ciuda sancțiunilor aplicate Iranului și Venezuelei și tăierii producției OPEC, arată Reuters, potrivit MEDIAFAX.

Primul trimestru din an a fost cel mai pozitiv pentru evoluția cotațiilor internaționale ale țițeiului în 2019, deși în restul anului au avut loc mai multe șocuri pe partea de ofertă care, în trecut, ar fi propulsat prețul țițeiului la peste 100 de dolari/baril.

Atacul din septembrie asupra infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite a dus la o explozie a prețurilor la 72 de dolari, însă impactul a fost de scurtă durată - 10 zile -, în timp ce sancțiunile aplicate de Statele Unite, la începutul anului, asupra Iranului și Venezuelei, doi mari producători de petrol, au susținut prețurile la startul lui 2019.

Citește și: Traian Băsescu, ATAC SPUMOS: 'Dacă e o gaură neagră în Guvern, este Raluca Turcan' .

De la finalul lunii martie încoace, avansul prețurilor la țiței s-a temperat, în condițiile majorării producției Statelor Unite și reluării temerilor privind încetinirea economiei globale ca urmare a războiului comercial cu China.

Cotațiile țițeiului de tip Brent și cel de sortiment WTI sunt prognozate de analiști să rămână sub presiune în 2020 într-un interval de preț similar celui din 2019 - 50-70 de dolari/baril - în condițiile în care producția în creștere a Statelor Unite este așteptată să contrabalanseze reducerile de producție aplicate de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Producția de țiței a Statelor Unite este așteptată să crească în 2020 la 13,2 milioane de barili/zi, cu circa 1 milion de barili/zi mai mult decât producția medie din 2019. În afara Statelor Unite, producția este așteptată să crească în Brazilia, Norvegia și Guyana, ceea ce va majora oferta într-o perioadă în care cererea este pe o tendință de scădere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.