Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Capitalei, apel de ULTIMĂ ORĂ către Guvernul Dăncilă: Imobilul necesită restaurări şi consolidări urgente

gabriela firea

Consiliul General al Municipiului Bucureşti cere Guvernului să transfere în administrarea sa „Aşezământul Brătianu”, imobil ce necesită „restaurări şi consolidări urgente”, situat în strada Biserica Amzei, şi să îl declare din bun de interes naţional în bun de interes public local, conform news.ro.

Potrivit unui proiect care va fi dezbătut în şedinţa din 12 decembrie, aici va fi amenajat „un spaţiu cultural şi educaţional”, iar în cazul nerespectării destinaţiei imobilului, el va reveni de drept în domeniul public al statului, conform prevederilor în vigoare.

Clădirea de patrimoniu a fost construită între anii 1908 - 1947, sub îndrumarea lui Petre Antonescu. Ion I.C. Brătianu voia s întemeieze aici o bibliotecă pentru pasionaţii de studiu şi cercetare.

PRĂPĂD pe străzile din Paris: Sute de arestări și zeci de răniți în urma protestelor

În prezent, imobilul - demisol, parter, etaj şi mansardă - este sediul „Colecţii speciale”, adăpostind manuscrise, stampe, hărţi, fonduri de arhive personale şi fotografii. Situaţia lui este „precară, deoarece clădirile cuprinse în aşezământ necesită restaurări şi consolidări urgente”.

Sălile sunt decorate, între altele, cu fresce de mozaic aurit, candelabre de Murano şi mese de lucru din lemn masiv. Uşile şi ferestrele sunt încărcate de elemente decorative, sculptate cu profilaturi în stilul pisaniilor prezente în bisericile secolului al XVIII-lea.

Alianța Vestului devine oficială - Clujul, Oradea, Timișoara și Aradul se separă de București

Grădina interioară, unde a fost păstrat pavajul original, este una dintre cele mai vechi din Bucureşti, conceptul aparţinând Elisei Brătianu. Ea a fost deschisă publicului în 1937.

„Centenarul Marii Uniri este momentul în care românii au scris cu sânge istoria ţării şi modernizarea sa. Ion I.C. Brătianu nu a făcut excepţie, deoarece întreaga sa viaţă a fost dedicată realizării României libere şi unite, iar pentru păstrarea memoriei sale considerăm necesară intervenţia asupra Aşezământului Brătianu, pentru a nu se pierde un adevărat simbol al culturii româneşti”, se arată în expunerea de motive.

Imobilul din strada Biserica Amzei 5-7 face obiectul a trei dosare constituite în temeiul Legii 10/2001, nesoluţionate până în prezent, precum şi al mai multor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Protocolul de preluare a imobilului va fi semnat în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.