Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Capitalei vrea să consolideze trei clădiri cu risc seismic, totalizănd 241 de apartamente: este vizat și un monumet istoric

Cladire-risc-seismic

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, în şedinţa de vineri, trei proiecte de hotărâre pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici în vederea consolidării a trei imobile, printre care şi un monument istoric, totalizând 241 de apartamente, informează Agerpres.

Pentru imobilul din str. Boteanu 3A-3B (monument istoric), valoarea totală a investiţiei, exclusiv TVA, este de 74,7 milioane lei, pentru cel din Calea Victoriei nr. 101 - valoarea investiţiei este de 34,9 milioane lei, iar pentru cel din bd. Nicolae Bălcescu nr. 32 - 34, costurile sunt de 28,5 milioane lei.

În cadrul şedinţei CGMB, Edmond Niculuşcă, director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a precizat că imobilul din str. Boteanu este monument istoric, categoria B, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 10.594 de metri pătraţi, costurile consolidării fiind de 1.317 euro pe metru pătrat.

"Actualizarea a fost făcută datorită faptului că au fost înnoite normele pe 103 şi pe 101 în ce priveşte consolidarea clădirilor cu risc seismic în noiembrie 2019. Pe de altă parte, avem şi o majorare provenită din modificările legislative pe OUG 114/2018 şi, pe de altă parte, costul e mai mare pentru că e monument istoric. Boteanu 3A-3B este unul dintre cele mai mari imobile pe care Primăria Capitalei le poate consolida în a doua jumătate a anului 2021. E vorba de 90 de apartamente", a precizat el.

Imobilul are are două corpuri de clădire, primul cu un regim de înălţime S+P+8E+M, iar al doilea cu un regim de înălţime S+P+7E, încadrate în clasa I de risc seismic. Imobilul se află într-o zonă centrală, în vecinătatea monumentului istoric Casa Theodor Aman (sec. XIX) şi a Bibliotecii Central Universitare.

"E vorba de un monument istoric afectat în martie 1977. Lucrările de construcţii şi instalaţii cuprind desfacerea tencuielilor, a zidăriilor. Sunt demolaţi o treime din pereţii de compartimentare, se demolează tot şi se reface prin diafragmă de beton. Terenul de sub imobilul 3A, 3B Boteanu este un teren de umplutură. De asta fundaţiile de sub stâlpi au nevoie de un radier, care va fi turnat. Se vor demola toţi pereţii din subsol, se va turna acel radier şi se va reface întreaga fundaţie", a menţionat el.

Citește și: Raed Arafat relatează PAS CU PAS cum a avut loc tragedia de la Balș: 'Nu pot decât să-i felicit pe colegi'

Imobilul din Nicolae Bălescu 32-34 are 48 de apartamente şi 6.998 de metri pătraţi suprafaţă construită desfăşurată. În Calea Victoriei 101 este vorba de 103 apartamente şi 7.780 de metri pătraţi suprafaţă construită desfăşurată.

"Pentru toate cele trei proiecte de consolidare, lucrările de execuţie se vor desfăşura 24 de luni. Toate au fost blocate în anul 2005 şi este nevoie de actualizarea indicatorilor tehnico-economici. La Nicolae Bălcescu 32-34 avem 768 de euro pe metru pătrat, iar la Calea Victoriei 101, avem 847 euro pe metrul pătrat. Costurile sunt mai mari la Boteanu 3A, 3B pentru că este un imobil mare şi monument istoric. A fost grav afectat - toate au fost afectate - dar Boteanu 3A, 3B în mod special, la cutremurul din 1977 şi se poate vedea inclusiv pe teren cum clădirea este susţinută de diverse structuri metalice care ţin clădirea în picioare până astăzi", a menţionat Niculuşcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.