DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primarul Ilie Năstase

gabriel oprea ilie nastase

Ilie Năstase și-a dorit întotdeauna mai mult. Iar după 1990, din cine știe ce motive, și-a dorit să fie om politic. În 1996 a candidat pentru funcția de primar general, dar înfrângerea în fața lui Victor Ciorbea l-a descurajat să-și urmărească ambițiile. Până în 2014, când o falsă victorie, o victorie servită, l-a păcălit că poate mai mult. Iar acum, pentru ca iluzia să meargă mai departe, se pregătește să devină primar într-un sector deja câștigat.

Fostul jucător de tenis a candidat la alegerile parțiale pentru Senat în colegiul vacantat de Dan Voiculescu. Un colegiu câștigat de două ori de fondatorul Antena 3, aflat în Sectorul 4, juridisdicția politică absolută a lui Cristian Popescu Piedone. Numele Ilie Năstase n-a avut nevoie de campanie electorală. De fapt, alăturat primarului Piedone, niciun nume nu a avut nevoie, până acum, de campanie electorală în alegerile din Sectorul 4.

Votul a fost o simplă formalitate. Și, ca orice victorie obținută facil, poate chiar nemeritat, n-a fost apreciată. Chiar Ilie Năstase, înțelegând – într-un târziu – că locul său nu e în Parlament, a declarat recent că nici atribuțiile și nici remunerația nu-i par îndeajuns de motivante pentru a-și continua cariera politică senatorială. Apoi, și mai recent, a părăsit Partidul Conservator, la Putere, pentru a se înscrie în UNPR, tot la Putere. O decizie aparent inexplicabilă pentru cineva care anunța public că se pregătește să-și încheie socotelile cu politica. Aparent. Pentru că, între timp, am aflat de ce dezamăgitul Năstase și-a reactivat interesul pentru politică.

”Forța generalilor”

În Sectorul 4, acolo unde cariera politicianului Ilie Năstase a început cu adevărat și părea că se și încheie, descoperim că primarul Piedone pleacă nu doar în concediu, ci și într-un alt partid.  Sigur, Piedone n-a spus ca va candida la viitoarele alegeri din partea UNPR, ci că ”îl leagă o frumoasă prietenie de Gabi Oprea” și că ”urmărește interesul național”. Ceea ce, tind să cred, sunt indicii temeinice ca alege să candideze în 2016 din partea UNPR. În plus, a oferit un răspuns ambiguu atunci când a fost întrebat dacă va candida la Primaria Generală sau rămâne la Sectorul 4, confirmând indirect informațiile vehiculate pe surse. Așadar, până acum, pe fondul speculațiilor privind viitoarele probleme penale ale lui Sorin Oprescu, Cristian Popescu Piedone se prefigurează candidatul UNPR pentru funcția de primar general.

Și, cum orice funcție securizată devine aproape ereditară, Piedone își va alege un succesor pentru primăria Sectorului 4. În persoana lui Ilie Năstase, cel care oricum câștigase, odată cu mandatul de senator, alegerile în jumătate de sector.

Vezi şi: Piedone face marele anunţ: 'Nu mă regăsesc!' Ce mişcare anunţă Edilul de la Sectorul 4

Alegerile locale şi, în special, funcţiile de primar de municipiu şi de sector reprezintă cea mai importantă carte pe care Gabriel Oprea o poate juca la parlamentare. Reprezintă, mai mult decât orice, baza pentru orice negociere ar încerca să ducă, indiferent de partener. Dacă Adrian Năstase a explicat Partidului Social Democrat ca UNPR va deveni principalul adversar („competitor”) la locale, Oprea va încearca să demonstreze, prin numărul de primării câştigate, că, indiferent de pretenţiile sale, trebuie menţinut ca aliat. Pe liste comune, la generale.

Pentru Gabriel Oprea, dar şi pentru Cristian Popescu Piedone, „generalul” Ilie Năstase e tot ce-şi poate dori un păpuşar. Ascuns în spatele trofeelor sale, Năstase pare deopotrivă invulnerabil la atacuri politice şi debranşat de la orice formă de decizie. Şi-l imaginează cineva pe Nasty având avantaj în faţa birocraţiei dintr-o primărie de sector? Mai ales după ce a capitulat necondiţionat în faţa unui mandat de senator? Evident, va avea sprijin din partea echipei. Dar a echipei lui Piedone. Care - întocmai ca Victor Ciorbea, devenit, după ce l-a înfrânt pe Năstase, primar general şi premier - va fi simultan primar general şi de sector.

Ilie Năstase se arată, potrivit oricăror calcule politice, „victima” perfectă pentru alegerile locale, în general, şi pentru primăria Sectorului 4, în particular. Numele singur îi câştigă destule procente și girul fostului primar îi oferă poziţia de favorit. Iar într-o runda electorală cu un singur tur, e tot ce are nevoie pentru a câştiga alegerile.

Un articol de Razvan Zamfir

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.