Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul volum semnat de Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, disponibil în limba română

europafm.ro
carte

Editura Pandora M publică în colecţia Anansi. World Fiction primul titlu semnat de Annie Ernaux, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură pe 2022. Volumul, reunind două dintre cărţile scriitoarei - "Pasiune simplă" şi "Confesiunea adolescentei" -, apare atât în format fizic, cât şi în format audio şi digital, informează News.ro.

În colecţia Anansi. World Fiction urmează să fie publicate în curând şi alte volume în cadrul seriei de autor dedicate lui Annie Ernaux: "Anii", "Locul", "Un tânăr" şi "Evenimentul".

Anulând graniţele dintre ficţiune şi memorialistică, naratoarea anonimă din Pasiune simplă documentează reacţiile, dorinţele, umilinţelele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un străin căsătorit. Fiecare cuvânt, întâmplare ori persoană ce­i iese în cale îi prilejuieşte o legătură cu cel iubit ori îi provoacă o indiferenţă glacială. Nu există cale de mijloc, aşa cum luciditatea extremă nu oferă scăpare din faţa acestei pasiuni mistuitoare.

În "Confesiunea adolescentei", naratoarea readuce la viaţă vara anului 1958, când s­-a dăruit pentru prima oară unui bărbat. Abia împlinise 18 ani, iar bărbatul a preferat s­-o uite şi să-­şi continue viaţa ca şi când nimic nu s-­ar fi întâmplat. După 50 de ani, scriitoarea îşi dă seama că s-­ar putea întoarce la fata de atunci, pe care încercase din răsputeri s­-o uite. În cursul acestui proces, va descoperi că acea fată care fusese cândva este originea vitală, violentă şi dureroasă a identităţii ei de scriitoare.

Romanul autoficţional "Pasiune simplă" este publicat acum într-o ediţie nouă, după ce în urmă cu câţiva ani a fost publicat în ediţie românească la aceeaşi editură, Pandora M, cel care semnează traducerea fiind Vasile Zincenco. "Un monument închinat pasiunilor care sfidează orice explicaţie simplă", scriau criticii de la The New York Times Book Review la apariţia ediţiei în limba engleză a cărţii.

"Confesiunea adolescentei" este o traducere inedită. Cea care semnează ediţia în limba română este cunoscuta traducătoare Mădălina Ghiu:

„Odată cu traducerea romanului Confesiunea adolescentei a scriitoarei Annie Ernaux, laureata de anul acesta a Premiului Nobel pentru literatură, mi s-a confirmat din nou că nu trebuie să fugim de Memorii, un gen literar aparent datat, ci, dimpotrivă, că trebuie să luptăm cu uitarea, citindu-le. Credem adesea că memoria noastră este infailibilă, dar nu putem să uităm că de multe ori aceasta ne trădează. Uneori, ne amintim o ficţiune în locul unui eveniment trăit în realitate - memoria ne joacă feste. Nu de puţine ori, un fapt trăit de un Altul coincide cu cel trăit de noi, iar Annie Ernaux ştie perfect asta. Ea are marea calitate de a trece de la particular la general, de a nu uita, de a rememora ceea ce noi am experimentat, dar am escamotat, ceea ce, cu siguranţă, vom trăi la un moment dat. Pentru că asta face această scriitoare: tezaurizează şi, apoi, scoate la lumină comori de viaţă, reprobabile sau admirabile, ascunse în fiecare dintre noi. Acum lucrez cu entuziasm şi încântare la romanul ei Anii. Pot afirma în cunoştinţă de cauză că este o capodoperă", a mărturisit aceasta.

„Annie Ernaux este autoarea uneia dintre cele mai importante opere din literatura franceză", declara cunoscutul scriitor francez Édouard Louis.

Annie Ernaux s-a născut în 1940 în Normandia, unde şi-­a petrecut copilăria şi prima tinereţe. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux şi Grenoble. Până în anul 2000 a fost profesoară de ciclu gimnazial secundar, construindu­-şi simultan o impresionantă carieră literară. A primit cele mai importante distincţii pentru literatură atât în Franţa, cât şi în străinătate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Este singura autoare a cărei operă a fost publicată în timpul vieţii în prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard.

Şi, deşi recompensată cu atâtea distincţii literare cunoscute, Annie Eranux declara într-un interviu că nu acesta este imboldul care o face să continue să scrie: „Succesul nu înseamnă mai nimic pentru mine. Nu are aproape nicio influenţă asupra a ceea ce fac sau asupra felului în care mă privesc pe mine însămi. Trăiesc pentru a scrie. Mare parte a timpului scriu aici, în casa mea. Câteodată mă întreb dacă nu cumva am ratat ceva subordonând totul scrisului. Dar poate acesta e motivul pentru care mă aflu aici".

Cel mai recent premiu, Nobelul pentru Literatură primit în urmă cu o lună, nu face decât să o responsabilizeze şi mai mult, după cum mărturiseşte celebra scriitoare franceză: „Pentru mine, să primesc Premiul Nobel este o mare responsabilitate şi, în acelaşi timp, o mare onoare. Doar că tocmai datorită acestei fapt am mai multe responsabilităţi în ceea ce priveşte implicarea mea în scris".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.