Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul privind 'Strategia energetică a României pentru perioada 2018-2030, cu perspectiva anului 2050' cuprinde opt obiective principale

Ministerul Energiei

Proiectul privind „Strategia energetică a României pentru perioada 2018-2030, cu perspectiva anului 2050”, care a fost publicat spre dezbatere publică joi de Ministerul Energiei, cuprinde opt obiective principale, pentru a crește și îmbunătăți preformanța domeniului, scrie Mediafax.

Cele opt obiective strategice prevăzute pentru perioada 2018-2030 și orizontul de timp al anului 2050 din Strategie sunt:
- energia curată și eficiența energetică;
- asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii;
- protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice;
- piețe de energie competitive, baza unei economii competitive;
- modernizarea sistemului de guvernanță energetică;
- creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane;
- România – furnizor regional de securitate energetică;
- creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale.

„Obiectivele strategice vor fi îndeplinite simultan printr-un set de obiective operaționale ce însumează acțiuni prioritare eșalonate în timp, cu un calendar de realizare pe termen scurt, mediu și lung”, se precizează în propunerea de proiect.

Potrivit documentului aflat în consultare publică, în obiectivul privind energia curată și eficiență energetică este prevăzută evoluția sectorului, România urmând să aibă cele mai bune practici de protecție a mediului, cu respectarea țintelor naționale asumate ca stat membru al Uniunii Europene.

Obiectivul privind asigurarea accesului la energie electrică și termică pentru toți consumatorii urmărește continuarea programului de electrificare, precum și dezvoltarea și rentabilizarea sistemelor de asigurare a încălzirii, reiese din proiect.

Protecția consumatorului vulnerabil și reducerea sărăciei energetice se referă la politicile de dezvoltare și adaptarea corectă a nivelului asistenței sociale în domeniul energiei, mai ales în zonele sărace și vor asigura o protecție reală a consumatorilor vulnerabili, se precizează în Strategie.

Un alt obiectiv pe lista proiectului de creștere a sectorului energetic se află piețele de energie competitive care sunt baza unei economii competitive. Sistemul energetic trebuie să funcționeze pe baza mecanismelor pieței libere, rolul principal al statului fiind cel de elaborator de politici, de reglementator, de garant al stabilității sistemului energetic și de investitor.

Modernizarea sistemului de guvernanță energetică este prevăzut și el în Strategie, unde se precizează că statul deține un dublu rol în sectorul energetic: pe de-o parte, este legiuitor, reglementator și implementator de politici energetice, iar, pe de altă parte, este deținător și administrator de active sau acționar semnificativ, atât în segmentele de monopol natural (transportul și distribuția de energie electrică și gaz natural), cât și în producție. Într-un sistem de piață, statul are rolul esențial de arbitru și de reglementator al piețelor, iar în acest sens, este necesar un cadru legislativ și de reglementare transparent, coerent, echitabil și stabil.

Citește și: BERD vede un mare potențial de creștere a investițiilor și este interesată de proiecte în infrastructura rutieră și feroviară din România

Potrivit inițiatorilor proiectului, creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane reprezintă un scop principal pentru dezvoltarea sectorului în următorii ani.

„Sectorul energetic se confruntă cu o lipsă acută de profesioniști. Personalul calificat este în bună măsură îmbătrânit, iar o parte a personalului calificat activ a ales să plece din România. Formarea unui energetician, indiferent de locul său de muncă sau de tipul studiilor absolvite, este una complexă. Dezvoltarea şi cultivarea competenţelor şi abilităţilor energeticienilor înseamnă dezvoltarea pachetelor educaționale specifice la toate nivelurile: licee și școli profesionale publice și în sistem dual, formare continuă la locul muncă, facultăți, programe de master și școli doctorale în domeniu”, apreciază specialiștii din Minister.

O altă țintă a ministerului este „România, furnizor regional de securitate energetică”, care prin dezvoltarea sectorului energetic, ținând cont de disponibilitatea resurselor și de stabilitatea dată de maturitatea tehnologiilor tradiționale, România își poate consolida statutul de furnizor regional de securitate energetică.

Ultimul obiectiv din Strategia energetică a României este creșterea aportului energetic a țării pe piețele regionale și europene, prin valorificarea resurselor energetice primare naționale.

Citește și: Meraliyev Saduokhas a fost ales membru interimar și președinte al Consiliului de Administrație a Rafinăriei Rompetrol

„România are resursele energetice primare necesare, acestea trebuie valorificate coerent, în condiții de rentabilitate, concomitent cu creșterea gradului de interconectivitate”, se prezintă în documentul aflat în consultare publică.

Ministerul Energiei a publicat joi „Strategia Energetică a României pentru perioada 2018-2030”, care își propune creșterea sectorului energetic prin creșterea investițiilor și politici energetice coerente și clare, principalul beneficiar urmând să fie consumatorul. Proitectul a fost elaborat de un grup de lucru din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Energiei, ANRE, ANRM, companii energetice, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei și ai Academiei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.