Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiectul românesc la expoziția de arhitectură pentru Biennale di Venezia este concentrat asupra fenomenului emigrației românești

imigratie

Participarea României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, proiectul ”Fading Borders” este concentrat asupra fenomenului emigrației românești, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Participarea României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia

Ministerul Culturii împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România au organizat marți o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Fading Borders. Acesta este proiectul desemnat câștigător în urma Concursului Național pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, care se va desfășura în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020.

Citește și: Se bat cap in cap! A refuzat propunerea .

La conferința de presă au fost prezenți Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, Mirel Taloș, Președinte interimar al Institutului Cultural Român, Ileana Tureanu, Președinte al Uniunii Arhitecților din România, Attila Kim, Comisarul participării României la de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură de la Veneția, Irina Meliță și Ștefan Simion, autori ai proiectului Fading Borders, precum și Ilinca Păun Constantinescu, reprezentant al proiectului Shrinking cities în Romania.

În mai mult de 100 de ani de participare în cadrul Bienalei, România și-a pus în valoare creativitatea și pasiunea atât în domeniul artei, cât și în domeniul arhitecturii. Țara noastră se bucură de un loc privilegiat la Bienală, atât din punct de vedere al calității proiectelor expoziționale, cât și din punct de vedere al vizibilității, deoarece fluxul de vizitatori este unul extrem de mare. Spre exemplu, anul trecut au fost mai mult de 600.000 de oameni care au vizitat Bienala de Artă, iar acum doi ani aproape 300.000 au vizitat Bienala de Arhitectură. De asemenea, amintim faptul că România este singurul stat care are două spații de expunere la Bienala de la Veneția: Pavilionul României, cumpărat și construit, cu eforturi personale, de Nicolae Iorga în anul 1940 și Noua Galerie a IRCCU Veneția.

Proiectul Fading Borders, câștigătorul din acest an, răspunde la tema celei de-a 17-a ediții a Bienalei de Arhitectură, ”Cum vom trăi împreună?”, alegând ca temă părăsirea României de mai mult de 3,4 milioane de cetățeni în perioada 2007-2019. Fading Borders documentează această realitate aducând împreună două proiecte de cercetare: Plecat – care analizează fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în cadrul diferitelor comunități locale din Europa și Shrinking Cities – care vorbește despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare.

Citește și: `Băi talent: nu-ți e rușine!`Fostul ministru al Educației în guvernul Boc a jignit grav un geniu al muzicii românești

Bienala de Arhitectură de la Veneția este un eveniment internațional de prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între țările lumii. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 23 mai – 29 noiembrie 2020. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 17-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.