Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proprietarii de pompe de căldură şi centrale electrice, printre care și fostul fotbalist Mihai Neșu, se revoltă: Cer de urgență modificarea legii

captura Digi 24
Mihai Neșu

Bihorenii care își încălzesc locuinţele cu pompe de căldură şi centrale electrice, între care se numără şi fostul fotbalist Mihai Neşu, acuză Guvernul de discriminare.

Deși folosesc cea mai puțin poluantă sursă de energie, oamenii plătesc cele mai mari facturi, căci nu beneficiază de nicio protecţie din partea statului, după cum se arată într-o petiţie depusă la Prefectura Bihor şi semnată de peste 50 de persoane care îşi încălzesc locuinţele cu pompe de căldură, centrale electrice şi reţele electrice prin pardoseală, între care şi fostul fotbalist Mihai Neşu, care locuieşte în suburbia municipiului Oradea, anunță adevarul.ro.

Potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), iar persoanele care folosesc cel mai scump produs energetic, gazul, beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate.

Pe de altă parte, însă, cei care își încălzesc locuințele cu centrale electrice, reţele electrice prin pardoseală sau cu pompe de căldură, cea din urmă fiind considerată cea mai ecologică sursă de încălzire, consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an şi, deci, sunt obligaţi să achite facturi uriaşe.

Practic, „legislația încurajează componentele neecologice, generatoare de emisii de gaz cu efect de seră”, spun petiţionarii.

Oamenii arată, totodată, că în momentul în care au investit în sistemele de încălzire pe energie electrică, nu au avut posibilitatea racordării la reţelele de gaz, întrucât acestea nu existau în zonele unde locuiesc. În plus, costurile cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală au fost mult mai mari decât cele pentru un branșament la gaz.

Ca atare, oamenii cer modificarea OUG 27/2022 astfel încât să beneficieze de subvenționarea prețului energiei electrice la prețul de 0,80 lei/kWh în lunile de iarnă, adică în perioada octombrie – aprilie, pentru această cantitate de electricitate.

Petiţia - care există doar în format fizic, nu și online - a fost depusă la Prefectura Bihor pe data de 15 noiembrie a.c., va fi trimisă Guvernului și Ministerului Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.