Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Propunerea controversată a CNATDCU stârnește revolta studenților din România: 'Ne opunem ferm'

Plagiat

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se declară profund îngrijorată de propunerea venită din partea CNATDCU, care presupune prescrierea acuzațiilor de plagiat ale tezelor de doctorat mai vechi de un anumit număr de ani, conform Mediafax.

Studenții arată, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Alianței, că o posibilă amnistie ar da un mesaj extrem de îngrijorător și anume, periodic, dacă un anumit grup de persoane care sunt susceptibile a fi plagiat, respectiv al căror plagiat a fost dovedit, ajung într-o poziție în care pot influența politic o astfel de decizie, aceasta are toate șansele să fie luată.

"Mai mult, legislația în vigoare prevede sancționarea impostorilor academici, atât de către organele de stat cu competențe în acest domeniu, cât și de către universități. Prin urmare, argumentele care se bazează pe inexistența unei baze legale în ceea ce privește plagiatul sunt total nefondate. Chiar și în cazul în care această sancționare a plagiatorilor dovediți este una strict morală, situație des întâlnită, ea este totuși necesară pentru a combate acest flagel al imposturii și pentru a descuraja inițierea acestor practici. Considerăm că întreaga dilemă în jurul citării este una falsă, întrucât există diferite stiluri de citare general acceptate, menținându-se obligativitatea menționării surselor unei lucrări științifice – un element fundamental în elaborarea acesteia", arată Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Gest extrem - Violatorul evadat din Botoșani și-a pus capăt zilelor la o zi după ce a fost prins

De asemenea, studenții transmit că principiul autonomiei universitare încurajează libertatea alegerii modalității de citare de către fiecare instituție organizatoare de studii universitare de doctorat, iar responsabilitatea primară cu privire la garantarea originalității lucrărilor științifice și a altor tipuri de creații este atât a autorului, cât și a îndrumătorului și respectiv a instituției de învățământ superior de proveniență.

"Indubitabil, o astfel de măsură ar reprezenta un pas înapoi extrem de hotărât, arătând că mediul academic românesc, prin reprezentanții săi, respectiv Ministerul Educației Naționale și structurile din subordinea acestuia, nu doresc în mod real combaterea fenomenului de plagiat și a imposturii academice, disimulând lupa împotriva acestora. (...) Chiar dacă la începutul acestui an au fost luate o serie de măsuri pentru prevenirea derapajelor de la etica și deontologia universitară, cum ar fi introducerea în mod obligatoriu a cursurilor în acest sens pentru studenții masteranzi și doctoranzi, ANOSR atrage atenția asupra faptului că acestea încă nu au început să producă efecte vizibile în ceea ce privește reducerea fenomenului de plagiat. Prin urmare, solicităm din partea organismelor responsabile de vegherea asupra respectării normelor de etică și deontologie universitară responsabilitate și vigilență atunci când vorbim despre plagiat", potrivit sursei citate.

„Propunerea privind această măsură de a nu se mai considera plagiat în cazul tezelor de doctorat mai vechi de un anumit număr de ani reprezintă o lipsă de respect față de absolvenții și cercetătorii care au depus eforturile necesare pentru elaborarea unor lucrări științifice în mod onest. În plus, nu de mult au fost luate măsuri de prevenție a plagiatului, anume introducerea cursurilor de etică și deontologie academică obligatorii la master și doctorat în universitățile din România. Facem apel la Ministerul Educației Naționale să încurajeze respectarea dreptului de proprietate intelectuală asupra creației științifice, culturale sau artistice, garantat de către legislația în vigoare”, a transmis Petrișor-Laurențiu Țucă, președinte ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România mai arată că, în prezent, anexa Hotărârii Guvernului nr. 681/ 2011 privind codul studiilor universitare de doctorat, art. (50) prevede următoarele: „Orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU sau IOSUD, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU, cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și de data acordării titlului de doctor”

Studenții fac apel la responsabilitate către Ministerul Educației Naționale, solicitându-le continuarea luptei împotriva imposturii academice, luptă pe care o consideră necesară mediului academic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.