Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răspândirea dezinformării. Uită de Cambridge Analytica! Cum poate Inteligența Artificială să amenințe democrațiile

facebook.com
inteligenta artificiala

În timp ce dezinformarea este o problemă continuă la care rețelele sociale doar au contribuit, Inteligența Artificială (AI) ar putea face mult mai ușor răspândirea dezinformării.

În 2018, lumea a fost șocată să afle că firma britanică de consultanță politică Cambridge Analytica a colectat datele personale a cel puțin 50 de milioane de utilizatori Facebook fără consimțământul lor și le-a folosit pentru a influența alegerile din Statele Unite și din străinătate, conform cointelegraph.com.

O investigație sub acoperire realizată de Channel 4 News a dus la imagini cu directorul general al companiei de atunci, Alexander Nix, care sugerează că nu a avut probleme în a induce în mod deliberat publicul în eroare pentru a-și susține clienții politici, spunând:

Sună îngrozitor să spui, dar acestea sunt lucruri care nu trebuie neapărat să fie adevărate. Atâta timp cât sunt crezuți

Scandalul a fost un semnal de alarmă despre pericolele atât ale rețelelor sociale, precum și despre cât de fragilă poate fi democrația în fața schimbărilor tehnologice rapide care se confruntă la nivel global.

Inteligenţă artificială în dezinformare

Cum se încadrează Inteligența Artificială (AI) în această imagine? Ar putea fi folosit și pentru a influența alegerile și a amenința integritatea democrațiilor din întreaga lume?

Potrivit lui Trish McCluskey, profesor asociat la Universitatea Deakin, și mulți alții, răspunsul este un da categoric.

McCluskey a declarat pentru Cointelegraph că programele, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, „pot genera conținut care nu poate fi distins din textul scris de oameni”, ceea ce poate contribui la campanii de dezinformare sau la diseminarea de știri false online.

Printre alte exemple despre modul în care AI poate amenința democrațiile, McCluskey a evidențiat capacitatea AI de a produce falsuri profunde, care pot fabrica videoclipuri cu personalități publice precum candidații la președinție și pot manipula opinia publică.

Citește și Exodul canadian continuă! Binance este următorul schimb valutar digital care părăsește țara frunzei de arțar

Gary Marcus, un antreprenor AI și coautor al cărții Rebooting AI: Building Artificial Intelligence We Can Trust, a fost de acord cu evaluarea lui McCluskey, spunând că, pe termen scurt, riscul cel mai semnificativ prezentat de AI este:

Amenințarea unei dezinformari masive, automate și plauzibile care copleșește democrația.”

O lucrare din 2021, revizuită de către cercetătorii Noémi Bontridder și Yves Poullet, intitulată „Rolul inteligenței artificiale în dezinformare”, a evidențiat, de asemenea, capacitatea sistemelor AI de a contribui la dezinformare și a sugerat că o face în două moduri:

În primul rând, ei [AI] pot fi valorificați de părțile interesate rău intenționate pentru a manipula indivizii într-un mod deosebit de eficient și la scară uriașă. În al doilea rând, ele amplifică direct răspândirea unui astfel de conținut.”

Citește și Dacă unii privesc cu reticență Inteligența Artificială, România o îmbrățișează. Robotul Ion va primi un upgrade în această vară

Cum să atenuăm riscurile de dezinformare venită din partea Inteligenței Artificiale (AI)

Deși este clar că AI are potențialul de a amenința democrația și alegerile din întreaga lume, este demn de menționat că AI poate juca, de asemenea, un rol pozitiv în democrație și combate dezinformarea.

De exemplu, McCluskey a declarat că AI ar putea fi „folosită pentru a detecta și semnala dezinformarea, pentru a facilita verificarea faptelor, pentru a monitoriza integritatea alegerilor”, precum și pentru a educa și a implica cetățenii în procesele democratice.

Cheia”, adaugă McCluskey, „este să ne asigurăm că tehnologiile AI sunt dezvoltate și utilizate în mod responsabil, cu reglementări și garanții adecvate.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.