Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recuperarea medicală după atacul cerebral: când se face, unde și cum

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune care se poate instala deopotrivă la pacienții tineri și vârstnici, cu un impact major asupra calității vieții acestora, în caz de supraviețuire. Atacul cerebral este de 2 tipuri: ischemic și hemoragic. Atacul ischemic este determinat de o scădere bruscă a fluxului sangvin într-o anumită zonă vasculară și constă în instalarea unui deficit neurologic, iar cel hemoragic apare ca urmare a ruperii unui vas de sânge intracerebral.

Factorii de risc sunt hipertensiunea, diabetul zaharat, dislipidemia, fumatul, consumul de alcool în exces, obezitatea,  stresul, sedentarismul etc. Incidența accidentului vascular în rândul adulților tineri a crescut din cauza apariției obezității chiar din copilărie, favorizate de consumul de fast-food, de dulciuri, de alimentație neregulată și nesănătoasă, în general.

De multe ori, pacienții nu realizează gravitatea afecțiunii și cred că va trece de la sine ori nu recunosc semnele unui AVC. Există situații frecvente ale vârstnicilor  care locuiesc singuri și care sunt găsiți căzuți la câteva ore sau chiar zile de la debutul unui accident vascular.

Este deosebit de importantă recunoașterea unui AVC și acționarea rapidă pentru tratamentul acestuia, într-un spital specializat.  De aceea, la primele  simptome, trebuie apelat serviciul de urgență.  Un accident vascular cerebral se poate recunoaște rapid dacă pacientul prezintă o pareză intervenită brusc, dacă îi cade colțul gurii pe una dintre părți, dacă își pierde starea de conștiență, dacă are amorțeli pe jumătate de corp sau are tulburări de coordonare, de echilibru etc.

După depășirea fazei acute, prin aplicarea tratamentului corespunzător tipului de AVC suferit, devin vitale timpul de recuperare medicală și repausul corect. Explicăm pas cu pas ce este o recuperare medicală după (AVC), când este utilă și care sunt specialiștii implicați în realizarea și aplicarea planului de tratament.

content-image

Timpul de recuperare medicală după accident vascular, vital

Scopul recuperării medicale după un atac vascular cerebral este de a ajuta pacientul să-și recupereze abilitățile pe care le-a pierdut atunci cand AVC a afectat o parte din creier.

Prin recuperare medicală dupa accident vascular, se poate redobândi independența și se poate îmbunătăți calitatea vieții.

Severitatea complicațiilor și capacitatea de recuperare a fiecărei persoane variază foarte mult, fiind dovedit științific că persoanele care participă la un program de recuperare într-un centru specializat se comportă mai bine decât majoritatea persoanelor care nu au parte de recuperare într-un astfel de  centru.

Când trebuie începută recuperarea medicală după AVC

Cu cât mai repede după faza acută a atacului cerebral se începe un tratament de recuperare medicală neurologică, cu atat este mai probabil să fie recâștigate abilitățile pierdute.

Importanța echipei de recuperare medicală după accident vascular

În procesul de recuperare după AVC sunt implicați mulți specialiști, nefiind suficiente doar fizioterapia sau kinetoterapia. Recuperarea medicală poate conține planuri de tratament atât din specialitatea de kinetoterapie, cât și fizioterapie, masaj terapeutic și multe alte tratamente ce nu țin numai de aparatul locomotor.

Medicul de îngrijire primară, precum și neurologii și specialiștii în medicina fizică și recuperare medicală ghidează îngrijirea și ajută la prevenirea complicațiilor, precum și la evitarea producerii unui nou AVC.

Asistenții specializați în îngrijirea persoanelor cu limitări la activități ajută la încorporarea în rutina zilnică a abilităților pe care le pacinetul le învață, practic, de la zero.

Kinetoterapeuții ajută la relaxarea și efectuarea mișcărilor precum mersul și păstrarea echilibrului.

Terapeuții ocupaționali ajută la îmbrăcarea și încălțarea pacientului și pot aborda, de asemenea, probleme cognitive, precum și siguranța.

Specialiștii care se concentrează pe abilități cognitive, emoționale și vocaționale includ logopezi - pentru a ajuta la vorbire, citit, scris sau înghițire; psihologi - evaluează abilitățile de gândire și ajută la redresarea problemelor de sănătate mentala și emoțională.

content-image

Echipa de 180 de specialiști de la Spitalul Sfântul Sava este pregătită și certificată în elaborarea unor planuri eficiente de tratament, aici fiind înregistrate numeroase evoluții excelente în recuperarea medicală dupa accident vascular cerebral.

Internarea pacienților pentru recuperare medicală se face în saloane cu 2 și 3 paturi, în condiții excelente, asemănătoare unui hotel de 4*. Sunt asigurate 3 mese pe zi, cu hrană proaspătă, preparată în bucătăria proprie, cu regim adaptat afecțiunilor.

Spitalul Sfântul Sava acordă servicii de recuperare medicală neurologică, după AVC, postoperatorie, ortopedică, post COVID etc. Cei 40 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie, masaj terapeutic, lucrează cu pacienții din prima zi de internare, fără pauze în weekend sau în sărbătorile legale, astfel încât exercițiile să aibă continuitate și eficiență, iar recuperarea să fie cât mai rapidă posibil, în funcție de tipologie.

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://relansare.spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.