Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relele practici de guvernare ale lui Ponta au făcut o gaură de 1,1 miliarde de euro

andreea paul

Raportul Curții de Conturi pe anul 2013 confirmă din păcate, o tristă realitate: modul iresponsabil, ineficient și discreționar în care sunt colectați și cheltuiți banii publici de către premierul Victor Ponta și ai săi. Ca membru în conducerea comisiei parlamentare de fond, cer audierea ANAF în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului României și a Curții de Conturi pentru prezentarea detaliată a raportului, conform legii.

Ce dovadă mai bună decât constatarea Curții de Conturi potrivit căreia bugetele publice au fost păgubite în 2013 cu peste 1,1 miliarde de euro, adică cu aproape o treime mai mult decât în anul anterior?

Peste 1,1 miliarde de euro de care au fost privați românii prin relele practici de guvernare ale lui Victor Ponta.

Cităm din raportul Curții de Conturi: ”Impactul financiar al neregulilor constatate (…) în anul 2014, comparativ cu cel înregistrat în anul 2013, este mai mare cu 1.186,8 milioane lei, respectiv cu 30,4%, şi anume: 422,5 milioane lei veniturile suplimentare şi cu 764,3 milioane lei prejudiciile”.

Incompetența guvernanților reiese din însăși fundamentarea nerealistă aproiectului de buget: a veniturilor cu 8%, a cheltuielilor cu 5%, iar a deficitului cu 4,8% (!). Prin cele două rectificări operate în 2013, veniturile bugetului de stat s-au diminuat cu 4.818,3 milioane lei, creditele bugetare s-au redus cu 2.329,2 milioane lei, iar deficitul s-a majorat cu 2.489,1 milioane lei.

Una dintre practicile cele mai nocive a fost alocarea de sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare și transparente, acest fondfuncţionând practic ca un buget paralel fără control parlamentar. În 2013,guvernul Victor Ponta a emis 38 hotărâri pentru alocarea a aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă bugetară, majorat astfel de aproximativ cinci ori faţă de prevederile iniţiale.

Deși Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară pot fi acordaţi doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, guvernul a aprobat numeroase derogări pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor săi. Banii au fost repartizaţi prin ordin alvicepremierul Liviu Dragnea şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fiepublicată în Monitorul Oficial. În practică, nu a existat nici măcar un control al Ministerului Finanţelor prin care să fie verificat dacă obiectivul final prevăzut îndocumentul de alocare a banilor a şi fost îndeplinit.

Instituția care a prejudiciat însă cel mai mult bugetul de stat a fost ANAF, prin lipsa de performanță a administrației fiscale și incapacitatea de a contraca fenomene de evaziune fiscală. În numele PNL cer audierea ANAF în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Parlamentului României.

Arieratele înregistrate de contribuabili, persoane juridice și fizice, la data de 31.12.2013, au însumat 75.857 milioane lei. Ponderea cea mai mare au reprezentat-o arieratele nerecuperabile ale persoanelor juridice (58.367 milioane lei), adică obligații fiscale neachitate de agenții economici.

În ce privește bugetul asigurărilor sociale de stat, în anul 2013 a fost subvenţionat de la bugetul de stat cu suma de 12.254 milioane lei (24,6% din totalul resurselor acestuia), ceea ce înseamnă că un sfert din fondurile necesare plăţii pensiilor s-a asigurat de la bugetul de stat. Principala cauză a fost gradul scăzut de colectare (62,09%) a contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori şi angajaţi.

Raportul Curții acuză, per ansamblu, ”insuficienta preocupare din partea entităţilor publice pentru asigurarea acurateţei datelor din situaţiile financiare şi pentru un management financiar guvernat de buna gestiune economico-financiară. Aceasta confirmă că fondurile şi patrimoniul public al statului sunt gestionate într-un regim în care performanţa utilizării lor nu este un criteriu prioritar.”

PNL consideră că situația reieșită din documentul Curții de Conturi frânează în mod grav și nepermis dezvoltarea și modernizarea țării. România are nevoie de o schimbare de paradigmă, prin care administrația publică să devină una eficientă, transparentă, gândită pentru a răspunde nevoilor reale, cerințelor şi aşteptărilor cetăţeanului-contribuabil. Un viitor guvern PNL își va asuma această misiune!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.