Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se smulge greu din gheara Gazprom

Autorităţile din Republica Moldova au selectat şapte companii pentru a-şi asigura de luna viitoare cantitatea necesară de gaze naturale, în eventualitatea în care va fi întreruptă aprovizionarea cu gaze de la Gazprom, a declarat un înalt oficial guvernamental citat de Reuters, scrie Rador.

Vicepremierul Andrei Spînu, care a condus echipa de negociatori din R.Moldova la discuţiile cu Gazprom, a declarat luni seara la un program de televiziune că gigantul rus este "imprevizibil".

Moldova poate recurge la 300 de milioane de euro puse la dispoziţie de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cazul unei întreruperi a aprovizionării ruseşti, a declarat el pentru JurnalTV. "Deocamdată am ales șapte companii. Gazprom nu se numără printre ele", a spus Spînu.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova este puternic dependentă de gazul rusesc și a fost puternic afectată de creșterea prețurilor la gaze după invadarea Ucrainei de către Rusia, în luna februarie. Situată între Ucraina și România, membră a Uniunii Europene, Moldova continuă să încerce să adere la UE sub mandatul președintei pro-occidentale Maia Sandu.

Administraţia din Moldova a declarat că Gazprom ar putea întrerupe livrările de gaze dacă nu este îndeplinită una dintre condițiile contractuale - finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane de dolari. "Vom afla despre decizia sa de furnizare a gazului în octombrie, în ultima zi, poate în ultimele ore", a spus Spînu.

Dar un fost vicepremier a pus la îndoială planul de urgență al guvernului. "În ceea ce privește prețul, Moldova nu are alternativă la gazele de la Gazprom, care vor avea întotdeauna un preț mai mic", a spus Ion Chicu. El a spus că, în conformitate cu formula complexă de preț stabilită cu Gazprom, care face referire la prețul produselor petroliere, nivelurile pentru luna octombrie vor scădea la 1.200-1.300 de dolari. Prețurile de pe piața liberă se situează acum la puțin sub 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Moldovagaz a cerut luni autorităţii de reglementare a energiei din ţară permisiunea de a majora preţul gazelor pentru consumatori cu 31,5%. Iniţiativa a fost anunțată de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preț propus fiind de 26.675 de lei moldoveneşti (1.382 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi. Pe măsură ce iarna se apropie, cei 3,5 milioane de locuitori ai Republicii Moldova se confruntă cu dificultăți economice grave asociate prețurilor la energie, al cărei cost a crescut cu 29% în luna septembrie, după ce a crescut cu aproape 50% în august.

Mii de oameni s-au adunat duminică la sediul guvernului pentru a denunța prețurile mari și a cere demisia dnei Sandu și a guvernului său, în cadrul celui mai mare protest de la alegerea ei în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.