Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii acuză FBI că a cenzurat pagini de internet la propunerea serviciilor secrete ucrainene

FBI

Republicanii au acuzat luni FBI că a colaborat cu Serviciul Secret ucrainean (SBU) în încercările acestuia de a elimina site-urile web acuzate că dezinformează pe tema invaziei ruse din Ucraina, dar care s-au dovedit a fi, unele dintre ele, pagini oficiale, transmite EFE, conform Agerpres.

Faptele au avut loc înainte de iulie 2022, dată la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că au fost detectate legături între forţele de securitate ucrainene şi serviciile speciale ruse şi a demis 28 de membri ai SBU pe motiv că îşi îndeplineau activităţile în mod nesatisfăcător.

Raportul Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor din SUA, controlată de republicani încă din ianuarie anul trecut, a reproşat FBI că a dat curs cererilor de cenzură ale SBU şi că a avut încredere în acel organism "în ciuda binecunoscutei şi adânc înrădăcinatei influenţe ruse" asupra Serviciului Secret ucrainean.

Potrivit raportului, SBU a transmis FBI liste de conturi de socializare care, în opinia sa, diseminau "dezinformarea" rusă despre războiul din Ucraina.

La rândul său, FBI s-a adresat în scris unor platforme precum Google, YouTube sau Twitter, pentru a cere acestor companii să analizeze acele conturi, şi a revenit cu e-mailuri în care făcea presiuni asupra respectivelor companii, îndemnându-le să ia măsuri.

A fost vizat și contul Departamentului de stat

Republicanii au insistat că FBI "nu are nicio justificare legală pentru a cenzura libertatea de exprimare a americanilor - un drept garantat - pe reţelele de socializare", "indiferent de scop".

Investigaţiile republicanilor indică faptul că, printre conturile suspectate că "promovau războiul, că reflectau inexact ceea ce se întâmplă în Ucraina sau că justificau crimele de război în Ucraina", se număra şi contul oficial în limba rusă al Departamentului de Stat al SUA.

Lupta împotriva dezinformării nu poate justifica cenzurarea americanilor, subliniază raportul, potrivit căruia exemplele oferite arată că FBI fie nu a analizat temeinic solicitările SBU, fie le-a susţinut, deşi ştia că acestea conţineau conturi americane.

Republicanii nu au putut stabili ce au făcut companii precum Meta cu cererile de cenzură, pentru că materialul adunat este insuficient, şi au adăugat că amploarea colaborării FBI cu SBU împotriva libertăţii de exprimare este, de asemenea, necunoscută.

Publicarea raportului s-a produs cu câteva zile înainte ca directorul FBI, Christopher Wray, să se prezinte miercuri în faţa Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor, care l-a convocat pentru a discuta cu el tocmai despre presupusa politizare a Biroului Federal de Investigaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.