Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva politică 2017: Soarta și deciziile partidelor românești

partide

Anul care se încheie a fost, deopotrivă stresant și plicticos. Privind de departe, putem spune că s-a scris în mai multe feluri istoria politică a României. Dar trăind zi cu zi și văzând chinurile facerii orientărilor politice și ezitările infinite ale partidelor în a spune un cuvânt tare și hotărât nu am putut să nu am, adeseori, sentimentul repetiției, la infinit, a unui playlist destul de limitat.

Pentru PSD, 2017 a fost anul în care și-a pierdut echilibrul

În ciuda personalității sale adeseori excesive, Victor Ponta a lăsat în urmă un partid destul de echilibrat în felul său propriu. Forțele anticorupție primiseră o anume libertate de mișcare dar a fost mereu destul de clar că partidul nu va sacrifica poziția sa electorală pentru interesele pe care le pot avea membrii săi în relație cu Codul Penal. Acest echilibru a continuat și sub prim-ministeriatul lui Dacian Cioloș, fie și numai pentru că PSD a avut acces limitat la putere.

Dar în 2017 aripa care voia cu orice preț distrugerea legilor Justiției a câștigat în fața aripii care vrea ca PSD să continue să câștige alegeri.

Citiți și:

Astfel a fost scandalul OUG 13 și tot astfel sunt încercările actuale (mai subtile) de a modifica legile Justiției. PSD își sabotează singur interesele electorale pe termen lung pentru interesele în Justiție pe termen scurt (dar presante).

Pentru asta risipește voturi, credibilitate, guverne, imaginea în străinătate a României, face  promisiuni populiste, etc, etc.

USR se re-definește...

USR a intrat în 2017 ca „partidul lui Nicușor Dan”. Încă de atunci am scris că imaginea din presă poate fi înșelătoare. Căutările în rețeaua Google sugerau un interes mult mai mare pentru formațiune decât pentru lider încă din primele luni ale anului.

Congresul nu a adus clarificarea necesară. Dl Dan a fost confruntat cu o opoziție „liberală” relativ slabă și, probabil mai important, cu o rezistență din partea organizațiilor locale care doreau să evite concentrarea puterii.

Dar curând au început să se vadă tensiuni în partid. Nicușor Dan a rezistat cu succes în timpul și după congres cântecelor de lebădă ale lui Dacian Cioloș (dau cel puțin ale dacian-cioloșiștilor). Apoi a cerut ca partidul să nu ia poziție pe modificarea Constituției (pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale). Aici el a invocat la niște promisiuni făcute în campanie. (Mai mulți martori atestă existența acestor promisiuni în discursuri dar nimeni nu a putut găsi în mass-media o urmă a lor).

După un o perioadă referendară prelungită, USR a ales(să se opună referendumului iar Nicușor Dan a ales să părăsească partidul. Odată cu plecare a liderului, s-a văzut din afară un vârf de autism al formațiunii politice. Elek Levente, președintele interimar, a fost respectat pentru echilibrul intern asigurat partidului dar în exterior s-a făcut remarcat mai puțin.

Citiți și:

La congresul de alegere al unui nou președinte a câștigat Dan Barna, exponentul direcției declarat-liberale. Cel puțin în materie de comunicare externă s-a văzut curând o oarecare revenire la normalitate.

Citiți și: Viitorul USR între congrese și referendumuri

A contat și ajutorul involuntar dat de PSD prin insistența pe legile Justiției. USR a jucat bine contra PSD în Parlament și, deși succesul parlamentar propriu-zis a fost foarte limitat, a repurtat măcar un succes de imagine.

Citiți și: Tacticile de gherilă ale USR în Parlamentul României

Înarmat cu credibilitatea luptei din Parlament USR a putut să facă joncțiunea cu strada (adeseori suspicioasă față de politicieni).

În continuare, partidul mai are de lucru până când va funcționa cu un nivel decent de eficacitate. Într-un fel USR e născut din eșecurile succesive ale PSD. Dacă PSD și-ar fi îndreptat la timp conduita USR s-ar fi răspândit în vânt. Dar calitatea de "a nu fi PSD" nu poate întreține la infinit un partid.

PNL, în schimb, nu și-a clarificat pozițiile

În PNL a câștigat președinția internă Ludovic Orban, încheind o perioadă prelungită de fuziune între vechiul PNL și PDL. În perioada alegerilor PNL a avut și el perioada sa de autism din care își revine (lent) și acum.

Ludovic Orban a venit pe un val de popularitate internă, da nu a găsit încă proiectul unificator care să țină partidul împreună.

Așa că PNL este acuma câte puțin din toate. Parțial este un partid conservator pășunist, loial unor valori tradițional creștine cum se vede în discursurile lui Daniel Gheorghe, apropierea de Coaliția pentru Familie, aducerea lui Mihail Neamțu sau multele vizite rurale ale liderului de partid.

Citiți și:

Pe de altă parte PNL mai face eforturi de a fi relevant pentru electoratul urban și cosmopolit. Se vede asta în opoziția pe care o face Ciprian Ciucu în Consiliul General al Municipiului București, în oprirea sprijinului pentru CpF și, prin metoda reducerii la absurd, în țâfna cu care partidul privește orice progres al USR.

Probabil PNL va continua să fie o vreme absorbit în propriile probleme (precum slabul control asupra comunicatorilor trimiși la TV sau reorganizarea echipelor locale). Este un semn bun, însă, participarea liberalilor la manifestațiile de stradă precum și apelul formulat împreună cu USR, România 100 și organizații ale societății civile.

PMP, România 100

Despre PMP nu vom vorbi foarte mult, partidul mai contează în special în local unde participă la formarea unor majorități. În politica centrală nu mi se pare că a oferit nimic.

România 100, și implicarea sa politică mereu anunțată, sunt produsul eșecului USR la fel cum USR este produsul eșecului PSD.

 

Practic, toate forțele politice semnificative (cu excepția UDMR) trăiesc din eșecul altora. PMP s-a născut din ce a rămas după eșecurile succesive ale lui Traian Băsescu.

PNL a făcut anul acesta o opoziție atât de slabă încât crește în bună măsură din gafele PSD. USR trăiește din eșecul PNL de a acoperi zona urbană mare. România 100 rămâne o idee interesantă numai din eșecul USR de a avea o ofertă clară. Și din eșecul combinat al PNL, USR și R100 s-ar putea naște un partid anti-PSD de extremă dreapta

Iar PSD-ul actual al lui Liviu Dragnea este născut din eșecul lui Victor Ponta de a menține pe termen mediu partidul pe un echilibru între îngăduința față de corupție și orientarea pro-occidentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.