Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc ridicat de transmitere a holerei în Siria, conform unui avertisment OMS

holera
Luni, Ministerul sirian al Sănătăţii a anunţat două decese din cauza holerei şi 26 de contaminări, în special în provincia Alep (nord). De asemenea, sâmbătă, autorităţile siriene kurde ce controlează majoritatea teritoriilor de nord-est ale ţării au semnalat trei decese şi "numeroase contaminări" în provinciile Raqa (nord) şi Deir Ezzor (est).

"Riscul de răspândire a holerei este foarte ridicat", a anunţat OMS, precizând că au fost semnalate cazuri în cel puţin 5 din cele 14 provincii siriene. "Maladia poate fi provocată de consumul de apă sau alimente contaminate", a mai precizat OMS, amintind că în anul 2009 s-a produs o epidemie de holeră în Siria când au fost semnalate 342 de îmbolnăviri în zona de nord-est a ţării.

Conform Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), maladia se răspândeşte la vest de Deir Ezzor din cauza apei potabile contaminate, după ce autorităţile au stopat furnizarea de clor către staţiile de pompare în ultimele 3 luni.

Holera, o infecţie diareică acută ce provoacă deshidratare şi poate fi mortală, apare prin ingestia de apă sau de produse alimentare contaminate cu bacteria vibrio cholerae.

După 11 ani de război, Siria suferă de o gravă penurie de apă. Conflictul a afectat aproximativ două treimi din staţiile de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din rezervoarele de apă ale ţării, conform unui raport UNICEF din luna aprilie.

Luni, ONU a solicitat ţărilor donatoare să acorde de urgenţă fonduri suplimentare pentru combaterea epidemiei. "Este vorba de o ameninţare gravă pentru Siria şi întreaga regiune", a declarat coordonatorul ONU în Siria Imran Riza.

În luna iunie o epidemie de holeră a fost semnalată în Irak, ţară vecină Siriei, pentru prima oară din 2015.

Conform estimărilor, în fiecare an în lume se produc între 1,3 şi 4 milioane de cazuri de holeră, soldate cu între 21.000 şi 143.000 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.