Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rolul șpăgii în sistemul de sănătate

Ca să tai o bucată de brînză ai nevoie de un cuțit. Statul însă îți dă o gumă de șters și îți zice să tai cu ea. În același timp, interzice cuțitele. Ce faci? Cumperi un cuțit de pe piața neagră și tai brînza pe ascuns. Șpaga e cuțitul cu care tai brînza și pe care l-ai luat de pe piața neagră și îl folosești pe ascuns. Actualul sistem de sănătate e guma de șters, singurul instrument legal și acceptat de stat pentru tăiatul brînzei. În ciuda a ceea ce susțin politicienii și jurnaliștii indignați, guma de șters nu taie și nici nu va putea fi folosită vreodată pentru așa ceva. Sistemul actual de sănătate e o utopie deja invalidată de realitate, de natura umană, de relațiile dintre oameni, de ceea ce vor și ceea ce-i motivează.

Cum vom scăpa de șpagă? Înlocuind guma de șters cu un cuțit. O lege care ne obligă să respirăm pe ureche ne poate cel mult obliga să ne prefacem că respirăm pe ureche dar nu ne va putea face vreodată să respirăm pe ureche. Politicienii și birocrații care trag la jugul lor pot inventa tot felul de legi și sisteme aberante, vor face realitatea cît mai grea și mai nesuportabilă dar n-o vor putea înlocui.

Șpaga și sistemul asigurărilor

Asigurările de sănătate sînt impropriu numite asigurări. Fiindcă au mai degrabă elementele unui impozit. Indiferent de ce cuantum plăteşti anual la asigurările de sănătate, serviciile sînt aceleaşi. Că plăteşti 5000 de lei pe an sau 500, nu e nicio diferenţă. Sistemul nu recompensează şi nu penalizează. Asta nu e solidaritate, ăsta e deja comunism în stare pură.

Şi dacă sistemul nu recompensează şi nu penalizează, de ce te-ar interesa să plăteşti mai mulţi bani? Nu e mai bine să plăteşti suma minimă? Nu e evaziunea cea mai bună soluţie? De ce să plătesc asigurări de sănătate pe toate veniturile, cînd pot să plătesc doar pe salariul minim? Pierd ceva? Mi se blochează accesul la anumite servicii de sănătate? Nu. E suficient să am adeverinţă de asigurat, restul nu mai contează. Şi dacă sînt corect şi plătesc mai mult, cîştig ceva? Dacă plătesc asigurări de sănătate cu 200% mai mari decît anul trecut, am acces la servicii la care nu aveam acces cu un an înainte? Nu.

Cînd serviciile medicale nu sînt condiționate de cuantumul asigurării pe care fiecare dintre noi o plătește, toți vor prefera să plătească suma minimă, cît mai puțin posibil. Dacă serviciile ar fi condiționate de cuantumul asigurării, fiecare dintre noi va fi motivat să plătească mai mult și să aibă parte de servicii mai multe și mai bune. În același timp, oamenii vor fi motivați să muncească mai mult și mai bine, să învețe meserii bănoase și să caute slujbe cît mai bine plătite.

Veniturile la bugetul sănătății nu vor crește atîta timp cît oamenii sînt motivați să plătească cît mai puțin. Aceasta este cea mai gravă problemă a sistemului de sănătate românesc.

Prin sistemul șpăgii asigurații sînt motivați să bage mai mulți bani în sistem dacă vor să aibă parte de servicii mai bune. Cînd asiguratul scoate mai mulți bani din buzunar și plătește asigurare mai mare știe că nu va primi mai mult din partea sistemului. Dai 2000 de lei pe an sau 10 000 de lei, serviciile sînt aceleași. Nu primești nici mai mult nici mai puțin. Cînd dai șpagă însă, știi că ai parte de servicii mai bune. De aceea ești motivat să dai șpagă și nu să plătești asigurări mai mari. Șpaga îți aduce servicii mai bune, asigurările mai mari nu-ți aduc servicii mai bune.

Șpaga și sistemul salarizării medicilor

Și nu mă refer neapărat la nivelul salariilor. Într-adevăr, în România personalul medical are salarii ridicol de mici. Dar cînd sistemul de asigurări nu motivează asigurații să plătească cît mai mult la buget, nici nu există bani pentru creșterea salariilor în sistem. Principala problemă însă nu e nivelul salariilor. E absența unui sistem viabil care să lege performanțele salariatului din sistem cu recompensele financiare. Această conexiune e făcută astăzi de mită. Mita e răspunsul pieței și al realității la utopia comunistă și nefuncțională, la imensa ipocrizie care e sistemul nostru de sănătate.

Prin șpagă veniturile medicilor cresc și sînt recompensați acei medici care fac performanță și de care pacienții au nevoie. Un medic pe care pacienții îl evită nu primește șpagă. Un medic care cere prea mult este desemenea evitat.

Șpaga rezolvă două mari probleme ale sistemului de salarizare: a) veniturile mici b) diferențierea veniturilor în funcție de performanță

Care e cel mai important instrument de măsurare a performanței personalului medical? Pacienții. Prin șpagă pacienții evaluează performanța medicilor, în timp ce sistemul o evaluează prin intermediul funcționărimii și politicienilor, cei care decid cît de performant e fiecare medic și cît merită. Iar politicienii și funcționărimea evaluează de obicei cam așa: ăsta e Fiat Punto, merită 60 000 de euro, ăsta e Audi A8, merită 7000 de euro. După ani de zile de astfel de evaluări ăla care face Audi își ia lumea în cap iar clientul e curățat de bani.

Cum scăpăm de șpagă?

Rezolvînd problemele pe care le rezolvă șpaga. Șpaga a apărut ca un sistem alternativ din cauză că sistemul actual nu rezolvă problemele pacienților și ale personalului medical.

Serviciile medicale trebuie condiționate de cuantumul asigurării iar personalul medical evaluat de pacienți, nu de funcționari și politicieni.

Mirel-Valentin Axinte

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.