Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a preluat astăzi Președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

sorina pintea

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a preluat de la   omologul austriac Beate Hartinger-Klein mandatul președinției rotative a Consiliului UE.

"Începând cu 1 ianuarie  2019 vom avea responsabilitatea coordonarii uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene (EPSCO). Pe domeniul Sănătății suntem pregătiți să acționăm onest si neutru pentru dezvoltarea si consolidarea proiectului european", a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Președinția României pe domeniul Sănătății  va continua eforturile pentru a avansa pe agenda UE asupra temelor cu impact si beneficii pentru pacienți.  Scopul urmărit de țara noastră pe timpul mandatului este garanția accesului  la sănătate pentru toți cetățenii europeni.

România va depune toate eforturile pentru un progres asupra dosarului legislativ privind Proiectul de regulament pentru Evaluarea Tehnologiilor de Sănătate (HTA).

Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistența anti - microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală (eHealth).

Citește și: Guvernul urmează să aprobe vineri salariul minim brut pe ţară, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019

Rezistența antimicrobiana (AMR) si infectii asociate este o temă care prezintă un interes deosebit pentru statele membre in conditiile in care regiunea UE se înregistrează o creștere a rezistentei antimicrobiene datorată utilizării irationale a medicamentelor antibiotice. România va organiza la Bucuresti o conferință ministerială  pe această temă în urma căreia, pe baza rezultatelor si concluziilor va elabora un Proiect de Concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.

Vaccinarea populației reprezintă un alt subiect de interes in conditiile scăderii acoperirii vaccinale, a creșterii ezitarii pentru vaccinare si a presiunii  pentru dezvoltarea de vaccinuri noi si eficace. Pe acest domeniu țara noastră va facilita schimbul de informații și bune practici privind programele de vaccinare in Europa, identificarea de soluții pentru creșterea ratelor de vaccinare și o mai bună aprovizionare cu vaccinuri in cadrul unui atelier de lucru organizat la Cluj - Napoca.

In ceea ce priveste accesul la medicamente, Președinția României va continua dezbaterea strategică din cadrul Consiliului privind accesul pacienților la medicamente și terapii inovatoare, accesibile ca preț. Subiectul va fi inclus pe agenda Reuniunii informale a miniștrilor sănătății, programată în luna aprilie la București. Cu această ocazie va fi discutată și tema privind tratarea afectiunilor date de infectarea cu virus hepatic C.

Mobilitatea pacienților va fi un subiect abordat în contextul evaluării stadiului aplicării Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacienților in cadrul asistenței medicale transfrontaliere.România va aduce in dezbatere mobilitatea pacienților din perspectiva  asigurării unui tratament egal pentru toti pacienții europeni cu boli rare și vârsta sub 18 ani.

Presedintia română va organiza la Bucuresti Săptămână digitală (e- Heath week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.