Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, tot mai dependentă de Rusia - În loc să exporte, țara noastră importă cantități din ce în ce mai mari de gaze și electricitate

www.magnanews.ro
energie electrică

România a importat cantități din ce în ce mai mari de gaze naturale și energie electrică, în ultima jumătate a anului trecut și în primul trimestru al anului în curs, arată datele furnizate de ANRE și de OMV Petrom, conform Mediafax.

În ianuarie 2019 importul de gaze naturale a crescut cu peste 55% față de ianuarie 2018, de la 2,747 milioane MWh la 4,260 milioane MWh, arată cel mai recent raport de monitorizare a pieței gazelor naturale întocmit de ANRE. Producția curentă a crescut cu 2,33%, de la 9,549 milioane MWh la 9,772 milioane MWh.

Creșterea importurilor din a doua jumătate a anului trecut și din ianuarie a fost însoțită și de o majorare a prețurilor gazelor din import – de la 88,57 lei/MWh în iunie 2018 la 124,61 lei/MWh în ianuarie 2019, cu un maxim de 126,82 lei/MWh în octombrie.

Raed Arafat, acuzații pentru un post TV: Se încearcă discreditarea sistemului RO-ALERT și a aplicației DSU. A devenit o crimă dacă cineva face ceva în România

Importul de gaze a provenit în proporție de 61,61% din Rusia și 38,39% din spațiul UE.

Producția internă a asigurat 76,96% din consumul intern iar importul 22,95%, în prima lună a anului.

Raportul OMV Petrom pentru primul trimestr arată că în ultima perioadă România a devenit importator net de energie electrică. „Cererea naţională de electricitatea scăzut cu 3%, în timp ce producţia naţională a scăzut cu 11% în T1/19 faţă de T1/18. Ca urmare, România a fost importator net de electricitate în T1/19. Producţia netă de energie electrică a OMV Petrom a fost 1,08 TWh în T1/19, cu 21% mai mare faţă de T1/18, centrala electrică Brazi fiind funcţională la întreaga capacitate şi beneficiind de marje mai mari susţinute de preţurile energiei electrice livrate în bandă", arată raportul companiei. În T1 2019 preţul mediu spot pentru energia în bandă a fost de 255 lei/MWh, cu 56% mai mare faţă de perioadă similară a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.