Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Savanții dau detalii INCREDIBILE despre cel mai ciudat asteroid, Oumuamua: Are forma unui trabuc și înveliș organic / VIDEO

Oumuamua, bizarul corp ceresc teluric ce are forma unui trabuc şi care provine dintr-un alt sistem stelar, este protejat de un înveliş compus dintr-un material organic bogat în carbon, au anunţat luni astronomii care monitorizează traiectoria acestui asteroid ce a fost detectat recent, informează AFP.

Corpul ceresc, al cărui nume înseamnă "mesager" în limba hawaiană, a fost detectat pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 amplasat în Hawaii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Primarul care a reușit să mobilizeze aproape tot orașul să vină să-și ia rămas bun de la Rege

A fost pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au reuşit să detecteze un obiect interstelar aflat "în vizită" în sistemul nostru solar. Comunitatea internaţională de astronomi a fost cuprinsă de entuziasm, după ce a reuşit să stabilească originea extrastelară a acestui corp ceresc prin monitorizarea traiectoriei sale.

În timpul trecerii sale recente pe lângă Soare, Oumuamua nu a prezentat niciun semn de activitate cometară.

Citește și: Un cunoscut hipermarket se ÎNCHIDE! Proprietarii vor pune lacătul, DEFINITIV, pe magazin, în ianuarie 2018! Ce se va întâmpla cu angajații săi

Cometele sunt compuse din gheaţă, materiale organice şi roci. Orbita lor este eliptică şi, atunci când ele se apropie de Soare, gheaţa din structura lor se transformă în gaze. Amestecul de gaze şi praf ejectat în spaţiu formează "coama" cometei.

În ceea ce îi priveşte, asteroizii sunt alcătuiţi din roci sau din metale.

Citește și: Euro și dolarul se CLATINĂ ușor în fața leului! Cursurile pieței de valutare de marți, 19 decembrie

Într-un studiu publicat în revista Nature pe 20 noiembrie, cercetătorii au estimat că Oumuamua este un asteroid ce are o lungime de 400 de metri şi o lăţime de doar 40 de metri. El ar fi putut fi ejectat de steaua lui gazdă în timpul unor evenimente haotice produse în urmă cu câteva miliarde de ani.

Oumuamua a fost clasificat ca un asteroid interstelar şi a primit denumirea ştiinţifică 1I/2017 U1 (I reprezintă marca pentru termenul "interstelar").

Citește și: Gabriela Firea REACȚIONEAZĂ! Ce mesaj fals a fost propagat cu privire la primarul Capitalei

Însă luni, într-un studiu publicat în Nature Astronomy, oamenii de ştiinţă au estimat că acest obiect ceresc ar putea avea un nucleu îngheţat. Aceiaşi astronomi au ajuns la concluzia că Oumuamua ar putea fi acoperit de un înveliş protector cu grosimea de cel puţin 50 de centimetri, alcătuit dintr-un material organic bogat în carbon.

"Acel înveliş izolant ar fi putut să se formeze prin reacţii dintre suprafaţa originală a obiectului (alcătuit dintr-un material bogat în gheaţă şi în carbon) şi bombardarea cu raze cosmice timp de milioane sau chiar miliarde de ani", a explicat, pentru AFP, Alan Fitzsimmons, cercetător la Universitatea Queen's din Belfast.

Citește și: Un șef SRI, implicat într-un grav accident de circulație! Acesta a UCIS o femeie! Pe masa cui a ajuns cazul

Acest înveliş ar putea să protejeze interiorul încă bogat în gheaţă al acestui obiect cosmic de evaporarea care ar fi trebuit să se producă în timpul apropierii de Soare.

"O compoziţie internă îngheţată nu poate fi deci exclusă", în pofida absenţei oricărei forme de activitate atunci când corpul cosmic a trecut pe lângă Soare, au afirmat autorii noului studiu.

Citește și: Lovitură pentru mii de salariați! O importantă fabrică a intrat în faliment – sunt DOAR patru în toată țara

Astronomii estimează că un asteroid interstelar asemănător lui Oumuamua trece prin interiorul Sistemului Solar, în medie, o dată pe an. Însă niciun astfel de corp ceresc nu a putut fi detectat până acum.

Cercetătorii care participă la programul Breakthrough Listen, dedicat căutării formelor de viaţă extraterestre inteligente, au orientat săptămâna trecută puternicul radiotelescop din Green Bank (Virginia de Vest) asupra lui Oumuamua. "Nu au fost evidenţiate semnale artificiale care să emane din acest obiect cosmic până în prezent (...), însă monitorizarea şi analiza datelor vor continua", au anunţat joi cercetătorii care participă la programul Breakthrough Listen.

Citește și: Răsturnare de situație! Lovitura pe care o pregătește Principele Nicolae .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.