Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se poate reforma PSD?

Abia în 2015 PSD și-a cerut scuze pentru mineriadele din 1990. În ritmul acesta, în 2040 își cere scuze pentru corupție și baroniadă. E bine totuși că și-a cerut scuze chiar și acum. Nu contează cât de sincere au fost. Important e că și-a asumat public vina pentru mineriade și a recunoscut că au fost niște acțiuni profund nocive pentru România. Dincolo de ceea ce cred liderii PSD, important este mesajul dat publicului. Timp de 25 de ani PSD a justificat și susținut necesitatea mineriadelor. E prima oară când PSD, prin vocea președintelui său, condamnă mineriadele și comunismul. Mai bine mai târziu decât niciodată.

În privința comunismului și a victimelor acestuia PSD a avut întotdeauna o atitudine ambiguă. S-a vorbit despre patriotismul ceaușist și comunist, despre stânga izbăvitoare, despre idei generoase și erori de etapă, despre întinarea nobilelor idealuri și despre binele pe care l-ar fi făcut comunismul, printre alte rele neintenționate. Probabil liderii și cu atât mai puțin poporul PSD nu și-au schimbat părerea despre comunism dar o declarație publică era necesară.

Indiferent cât de formale sunt aceste declarații și indiferent care e motivația pentru care politicieni le fac, este bine totuși că s-a ajuns în situația în care politicienii se văd nevoiți să le facă. Dacă politicienii și consultanții lor au ajuns la concluzia că e avantajos politic și electoral să condamne totalitarismul și acțiunile violente antidemocratice înseamnă că aceste declarații sunt bine văzute de public. Chiar și de cel pe care-l țintește PSD-ul. Și aceasta e o veste bună pentru toată lumea. Un PSD care se mută spre centru și lasă în urmă măcar o parte din discursul populist și al urii e un PSD preferabil celui de ieri.

Și totuși, trecând peste astfel de declarații, se poate reforma PSD cu adevărat? De la condamnarea formală a mineriadelor și un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului până la reformarea partidului e cale lungă.

Dac ce înțelegem prin reforma PSD? Mulți văd un PSD reformat asemeni unui ONG de virgine care vor să salveze planeta. Nu e cazul. Maximalismele și idealismele nu-și au rostul. PSD trebuie să se reformeze atât cât trebuie să câștige prezidențialele, să câștige marile orașe și să nu mai fie partidul-sperietoare pentru alegătorii din urban și, mai ales, pentru alegătorii de prezidențiale (acei alegători care ies la vot doar în turul doi al prezidențialelor). Dar ca să ajungi la acești alegători trebuie să vorbești pe limba lor și să joci cum îți cântă ei. Vino în fața lor cu liota de bolovani ciopliți în formă de activiști-și-președinți-de-CAP și nu o să ai nicio șansă. Vino cu temele naționalistr și antioccidentale și n-o să ieși din rural și orașele mici. Iar aici e marea problemă demografică a PSD-ului. Mare parte din votanții și potențialii votanți ai PSD-ului din rural și urbanul mic au plecat în străinătate, au dat de civilizație și nu mai vor să audă de PSD. Mai ales că PSD-ul a făcut tot posibilul să și-i îndepărteze.

PSD trebuie să-și schimbe temele și să meargă spre o centru-stânga modernă sau chiar un liberalism de stânga. Însă aceste teme nu pot fi asimilate și promovate de bolovanii de care vorbeam mai sus. E nevoie de oameni credibili. Care să arate, să se poarte ca o stângă modernă. Numai așa pot convinge. Degeaba iei un mafiot cu gușă sau un sculer-delapidator de profesie și-l pui să-ți vorbească despre egalitate, concedii maternale, condiții de muncă, asigurări, ecologie, drepturile salariaților, drepturile femeilor sau minorităților sexuale. Doar o nouă garnitură politică îi poate aduce credibilitate PSD-ului. Același lucru e valabil și pentru PNL.

Transformarea PSD într-un partid frecventabil pentru publicul urban sau neimplicat politic, către acel public care e în creștere, nu se va putea face peste noapte. O nouă politică de recrutare și schimbarea de garnitură politică sunt absolut necesare dar nu și suficiente. Liderii PSD trebuie să lase puterea noii garnituri care să vină cu o nouă cultură organizațională. Nu e suficient să-și promoveze șoferii, nepoții, secretarele și băieții care curăță piscina. PSD are nevoie de oameni veniți dintr-o altă lume, nepesedistă. Exact din lumea urbană și modernă a acelor alegători care îngroapă de fiecare dată PSD-ul în turul doi al prezidențialelor. Iar acestor oameni noi trebuie să le lase puterea. Ca să-i câștige, trebuie să li se predea.

Să nu uităm că în 2019 vor primi drept de vot cetățenii născuți în 2001. Că alegătorii de 30 de ani vor fi cei născuți în 1990 iar alegătorii de 60 de ani vor fi cei născuți în 1959, care aveau 30 de ani la Revoluție și care aveau 48 de ani în 2007, la intrarea României în UE.

Majoritatea electoratului de acum și din anii ce urmează e formată din cei care erau adolescenți sau tineri în anii 90 și începutul anilor 2000 și pentru care PSD era răul absolut și a rămas nefrecventabil. PSD se poate încăpățâna să-i țină departe și să culeagă firimiturile electorale lăsate de erorile PNL, mai puțin la prezidențiale, unde nu are nicio șansă, sau se poate reforma.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.