Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SE VINDE conacul Banffy aflat între colinele Transilvaniei - Care este preţul cerut de vânzător

www.dejulmeu.ro
Conacul Banffy din Sanmarghita

Conacul Banffy de la Sânmarghita, ridicat la 1824, cu arhitectură neoclasică, a fost pus în vânzare cu un preţ de pornire de 500.000 de euro, edificiul fiind estimat de Artmark Historical Estate între 550.000 şi 600.000 de euro, potrivit news.ro.

A fost construit la începutul secolului XIX, iar o inscripţie de pe una dintre grinzi indică primul proprietar ca fiind familia Banffy, cu o prezenţă importantă în relatările istorice ale acestor locuri încă dinainte de 1700.

Ulterior regăsim conacul în posesia familiei Bethlen, un alt nume nobiliar important al Transilvaniei, pentru ca la începutul secolului XX să îl întâlnim aici pe Jeno Horthy, fratele regentului Ungariei, care prin căsătoria sa cu Rozsa Bethlen va face din conacul de la Sânmărghita o reşedinţă temporară, cel mai probabil destinată expediţiilor de vânătoare de care era extrem de pasionat, potrivit Artmark.

Arhitectura conacului este una neoclasică, faţada principală fiind marcată de un portic cu şase coloane de piatră, de inspiraţie dorică, încununat de un fronton triunghiular, care îi oferă o alură impunătoare. Faţada laterală se deschide printr-o logie marcată de opt coloane - au fost conservate coloanele originale. Dispune de 10 camere şi două băi, pe un teren de 4.108 metri pătraţi.

Citeşte şi: BOMBĂ! Avocaţii mergeau cot la cot cu clienţii lor la licitaţiile deturnate - Avocaţi din Bucureşti şi Galaţi, printre inculpaţii din dosarul 'Executorii'

Terenul generos care înconjoară conacul are 4100 mp şi cuprinde un nuc bătrân şi pomi fructiferi.

Clădirea este astăzi complet renovată, actualul proprietar trecând printr-un proces migălos de reabilitare şi restaurare, reuşind să salveze şi o bună parte din elementele originale: coloanele de piatră, o parte din grinzile de lemn, elementele decorative de lemn din interior şi o parte din ornamentele faţadei, care nu au fost încă montate deasupra ferestrelor.

În prezent, casa este locuită, întrebuinţându-se parterul şi mezaninul. Etajul şi mansarda sunt open space, complet renovate dar nemobilate.

"Cred că fiecare om se naşte cu o misiune de îndeplinit în viaţă. Să găsesc acest castel, să mă îndrăgostesc de el şi să îl salvez de la dispariţie, cred că a fost parte din misiunea mea pe acest Pământ", spune actualul proprietar, un cetăţean spaniol care, după o viaţă în care a locuit în multe colţuri ale lumii, a ajuns la Sânmărghita unde a investit timp şi bani pentru refacerea acestei bijuterii arhitecturale în care locuieşte deja de câţiva ani buni. Îşi doreşte doar ca viitorul proprietar să îi aprecieze la adevărata valoare trecutul şi să îi găsească cea mai bună întrebuinţare pentru viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.