Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarii de stat din România sau pionii puterii Executive

tablaSah

În viitorul Guvern planificat de proaspăt propusul premier Dacian Cioloș, un rol hotărâtor îl vor avea, ca de fiecare dată, secretarii de stat. Pe tabla de șah a aparatului de stat, dacă miniștrii iau forma turelor, a cailor sau (după caz) a nebunilor, secretarii de stat întruchipează pionii, acele piese din prima linie, sacrificați atunci când situația o cere, pentru apărarea pieselor “grele”.  Poate tocmai pentru faptul că pot fi demiși în orice secundă pentru a salva imaginea sau pielea miniștrilor (de multe ori aceste două elemente însemnând același lucru), secretarii de stat primesc de obicei mână liberă în a-și pune în practică ideile, proiectele, și după caz, afacerile.

Avem în actuala suită de secretari de stat oameni din tot spectrul politic. Conform site-urilor de prezentare ale ministerelor, nici mai mult nici mai puțin de 66 de secretari de stat veghează la bunul mers al lucrurilor în interiorul puterii Executive. Pe scara orizontală a-x îi găsim pe unii mai apropiați de stânga, pe alții de dreapta sau alții care sunt mai apropiați de centru, dar mai există și unii care au reușit să învingă legile fizicii și să se mențină la fel de apropiați de toate cele trei puncte.

Secretar de stat cu...14 surse de venit

Cum despre o comedie știi că e bună pentru că poți râde și când ți-o amintești, chiar la multă vreme după ce ai văzut-o, să ne întoarcem puțin în trecut, mai exact în februarie 2015, când Maricel Popa, secretarul de stat în Ministerul ECONOMIEI (că doar ce-i o comedie fără un strop de umor negru) , și-a publicat cea mai recentă declarație de avere, menționând 14 (paisprezece) surse de venit din bani publici. Se pare că domnul nu a fost învățat deloc să facă economie. Dar nu economie în sensul de știință, ci în sensul pe care-l folosesc mulți români, când își dau seama că au o nouă lună grea în față și că trebuie să taie din cheltuieli (deși poate și acest sens al cuvântului reprezintă în egală măsură o știință). Dintre companiile de stat care îi generează lunar venituri, amintim Electrocentrale București, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, Electrica Muntenia Sud, Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Economiei (de două ori), Nuclearelectrica SA (de două ori) și, ironia sorții, chiar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Poate cel mai răsunător angajator al secretarului de stat este Eximbank, banca de stat recunoscută de-a lungul timpului pentru veniturile imense acordate oamenilor partidelor, un scandal răsunător iscându-se în trecut și prin numirea la conducerea băncii a cumnatului lui Mircea Geoană. În total, Maricel Popa încasează lunar în jur de 7000 euro.

Secretarul cu ...Dacia 1310

Mai căutăm puțin și avem norocul să găsim pe aceste posturi și oameni săraci, care stau exemplu în fața celor care cred că este imperativ să ai bani ca să ajungi să contezi. Este cazul secretarului de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională,  gorjeanul Bebe Viorel Ionică, care conform declarației de avere deține un singur autoturism, Dacia 1310 L, fabricat în anul 1997, de care uzează în drumurile sale între Târgu Jiu și București. Am putea spune că vorbim de un om simplu, pentru care banii nu înseamnă totul. Însă... Bebe Viorel Ionică a trecut pe numele celor doi copii singura sa firmă „SC Centrul de Calcul SA Târgu-Jiu”, ulterior pasată pe numele unor bătrâni, conform Gorj domino. Compania  are activități tocmai în IT, domeniu în care „aruncă cu bani” ministerul la care este angajat Bebe Ionică. Conform site-ului propriu de prezentare, această companie de IT a ajuns să aibă în portofoliul său de clienți nu mai puțin de 18 primării din Județul Gorj, primăria și spitalul Județean din Târgu-Jiu, 2 primării din județul Dolj și o primărie din județul  Vâlcea, precum și numeroase judecătorii și parchete. Potrivit aceluiași site de știri amintit mai sus, compania a dat marea lovitură odată cu obținerea unui contract cu statul, în valoare de 1 milion de euro, bani europeni. Toate acestea după ce a devenit beneficiara unei subcontractări, printr-o firmă din Moldova, împreună cu firma deținută de fiicele lui Dan Voiculescu, relația dintre aceștia sudându-se de pe vremea când Bebe Ionică deținea în Târgu-Jiu stația locală Antena 1.

A fost concendiată, dar a revenit pe o poziție superioară

În această grupare a secretarilor țării găsim și oameni care chiar s-au bătut cu marile companii de stat, servind exemplu pentru toți cei care au fost dați afară pe nedrept de la locul de muncă. Este vorba de Laura Stanislav, care după 10 ani de muncă în cadrul Companiei Hidroelectrica, a fost demisă pe nedrept, după cum susține. Din fericire pentru ea, nu a lăsat afacerile neîncheiate, a dat in judecată compania și a câștigat! S-a ales și cu 24 de salarii brute drept compensații. Mai mult decât atât, vrând să le dovedească acelora care au dat-o afară cât de mult s-au înșelat în privința ei, a trudit până acolo încât a ajuns să coordoneze autoritatea direct superioară  companiei Hidroelectrica, prin funcția de secretar general al Ministerului Energiei. Cei care ați fost dați afară și visați ca într-o zi să vă conduceți foștii șefi, luați aminte!

Locuri călduțe pentru familie

În politica dâmbovițeană umblă vorba că aleșii sau după caz, numiții, au un obicei din a promova fete tinere, cu aspect plăcut, pe posturi de consilieri personali, lăsând astfel familia pe plan secund. Parcă pentru a demonstra contrariul, găsim printre secretarii de stat și exemple de familiști convinși, care lucrează alături de neveste și/sau copii în cadrul aceleiași structuri. În această categorie poate intra și Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și fost deputat PSD. Carmen Liliana Podgorean, soția acestuia, ocupă funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Argentina și Paraguay. Și pentru că este întotdeauna o mândrie ca cei mici să-ți calce pe urme, fiul lor, Miron Podgorean a luat de asemenea calea externelor, fiind consilier la Bruxelles al colegului de partid al tatălui său, europarlamentarul Cătălin Ivan. Oare cât de bucuroși și mândri mai sunt astăzi Viorel Hrebenciuc și Dorin Cocoș că băieții lor le-au călcat pe urme?

Numiri făcute ca la concursurile de MISS

IoanaCazacuUnele numiri par a fi făcute după regulile și criteriile care se folosesc la concursurile de frumusețe. Lista ar putea să o includă pe Ioana Cazacu, secretar de stat în Ministerul Muncii și în același timp mândria PSD Maramureș, printre altele și fină a lui Victor Ponta.

Un coleg de filială, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pe numele său Dragoș Titea, îi face o descriere caldă tinerei maramurășence : „Numirea Ioanei Cazacu face cinste organizației Maramureș, fiindcă vorbim de un om politic care a fost, este și va fi mereu aproape de filiala județeană a PSD. Este competentă, puternică, luptătoare, este un caracter cu care PSD Maramureș se mândrește. Împreună cu Ioana Cazacu vom face echipă în cadrul Guvernului României pentru a repune Maramureșul acolo unde îi este locul, respectiv între județele fruntașe ale Romaniei.”

Din păcate, aceștia nu au putut face pentru mult timp echipă, Dragoș Titea fiind demis din funcția de secretar de stat în data de 26.08.2015 de Victor Ponta, probabil după ce la începutul lunii iulie a fost protagonistul unui episod care nu îi face deloc cinste. Acesta a folosit un elicopter al Școlii Superioare de Aviație Civilă, instituție aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, pentru a se deplasa de la București spre litoral. Dintre pasagerii acestui zbor au mai făcut parte fiul și fiica acestuia, precum și secretara personală. Inedit este faptul că pe foaia de zbor, băiatul acestuia în vârstă de 13 ani și fata de 16 ani au fost trecuți drept copiloți.

IonelaDobricaUn alt exponent ar putea fi Ionela Dobrică, care este o altă tânără care ar putea participa cu brio în cadrul unui concurs de Miss. Aceasta a fost foarte aproape de a candida în anul 2012 la Camera Deputaților, din partea USL. Susținută de filiala de tineret a PSD Buzău, a fost schimbată pe ultima sută de metri cu Erland Cocei, din partea PNL. Rămasă fără postul de deputat, Ionela Dobrică ocupă în momentul de față un post de secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională.

MariaMagdalenaGrigoreMaria Magdalena Grigore ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor. În anul 2008 aceasta a fost numită la conducerea Direcției de Drumuri și Poduri București, ca experiență care să o recomande având doar poziția de consilier la cabinetul de deputat al liberalului Mircea Ciopragă, la acea vreme președinte al filialei PNL sector 3.

Ministerul Administrației Publice dă și el o reprezentantă, în persoana Alinei Cazanacli, apropiată de fostul Ministru al Agriculturii Daniel Constantin.

AlinaCazanache

Secretari de stat certați cu...legea

Cum este la modă ca în fiecare structură a statului să avem oameni certați cu legea, gruparea secretarilor de stat nu putea face excepție. Ca reprezentanți principali stau Anne-Rose-Marie Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului și Alin Iulian Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Pentru prima, procurorii DNA au extins urmărirea penală, acuzată că în calitate de asistentă a lui Adrian Severin, pe vremea când acesta era europarlamentar, a comis infracțiunea de spălare de bani și nu oricum, ci în formă continuată.bSuma totală despre care se discută în acest dosar se învârte undeva la 500.000 lei. Alin Iulian Țucmeanu este unul dintre secretarii de stat care nu se dau în lături de la munca voluntară. Acesta a ocupat funcția de medic voluntar în cadrul Spitalului Județean Ilfov. Lăudabil, nu? Mai ales când ni se spune că țara asta este într-o continuă lipsă de medici. Că firma care a făcut lucrări de reparații pentru secția de terapie intensivă a aceluiași spital îl are ca acționar chiar pe medicul voluntar, asta este, desigur, o altă mâncare de pește. În total în anul 2013, Curtea de Conturi Ilfov a găsit abateri financiar contabile la Spitalul Județean Ilfov în jurul sumei de 600.000 euro, sumă la care, conform aceleiași Curți, a contribuit din plin și firma actualului secretar de stat.

Actorul Radu Mihăileanu susținea într-un interviu că ai noștri conducători sunt oglinda societății și nu pot decât să fiu de acord. Țara noastră este recunoscută pentru gradul ridicat de corupție, pentru femeile frumoase și pentru nepotisme. Ar fi bine ca cei care ne conduc sa fie o oglindă a noastră și în privința potenței financiare, ar însemna să avem cu toții mașini scumpe, conturi în valută în țară dar mai ales în străinătate și case de vacanță. Până una alta, așteptăm să vedem care va fi lista următoarei garnituri de secretari de stat și ce competențe au.

Sursa foto: www.siasat.pk

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.