Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa diplomaţiei germane și ministrul rus de externe vor discuta la Moscova despre securitatea europeană

rusia germania

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, se va deplasa săptămâna viitoare la Moscova, unde va avea pe 18 ianuarie o discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov despre propunerile Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit agenţiei EFE.

Cei doi miniştri ''vor avea un schimb aprofundat de opinii asupra problemelor internaţionale cele mai actuale, şi în primul rând asupra propunerilor noastre privind garanţiile de securitate în Europa'', urmând de asemenea ''să dezbată stadiul şi perspectivele relaţiilor ruso-germane'', a declarat Zaharova.

Aceasta va fi prima întrevedere a lui Serghei Lavrov cu noua titulară a Ministerului de Externe german, ecologista Annalena Baerbock. La întâlnirea pe care o vor avea la Moscova, a mai menţionat purtătoarea de cuvânt, ''este prevăzut să acorde atenţie cooperării legate de energia regenerabilă şi hidrogen, protejarea climei şi ecologie'', potrivit Agerpres.ro.

Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, va fi de asemenea un subiect abordat, în contextul în care oficiali occidentali l-au menţionat drept o posibilă ţintă a sancţiunilor împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, ţară în apropierea căreia sunt masaţi circa 100.000 de soldaţi ruşi.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat tot joi că autorizarea dării în exploatare a acestui gazoduct este ''legată de situaţia militară în Ucraina''. ''Nu ne putem imagina ca, pe de o parte să impunem sancţiuni şi pe de altă parte să deschidem infrastructuri'', a indicat Borrell, care în ziua anterioară a acuzat pe blogul său Rusia că încearcă să prezinte UE drept irelevantă şi să provoace diviziuni între aceasta şi SUA.

La Berlin, politicienii germani din noua coaliţie guvernamentală au păreri diferite despre legarea acestui gazoduct de criza ucraineană. În timp ce ministrul apărării, social-democrata Christine Lambrecht, a cerut ca Nord Stream 2 să nu fie antrenat în acest conflict, ecologiştii şi Annalena Baerbock însăşi au declarat că în cazul unei escaladări a conflictului ucrainean acest gazoduct nu va fi dat în exploatare, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a avut o poziţie ambiguă, ameninţând o dată cu consecinţe pentru noul gazoduct dacă Rusia atacă Ucraina, pentru ca apoi să afirme că Nord Stream 2 este un proiect exclusiv ''privat'', consemnează AFP.

După ce a masat trupe la frontiera cu Ucraina, Rusia a transmis Statelor Unite o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană. Acestea cuprind în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic. Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat duminică şi luni la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi vineri cu o întâlnire în cadrul OSCE, dar fără să se întrevadă deocamdată o înţelegere pentru calmarea tensiunilor.

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov, care a condus delegaţia rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.