Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ în Europa: Germania a intrat oficial în recesiune

zf.ro
grafic scadere

O scădere a investițiilor, a consumului privat și a exporturilor a împins economia germană în recesiune în primul trimestru, cu o scădere de 2,2%, cea mai mare rată de reducere din 2009, arată date detaliate au arătat luni, oferind o privire asupra daunelor cauzate de pandemie, relatează Reuters.

Citește și: Cum a intrat coronavirusul în România - Datele oficiale arată că sute de mii de români întorşi în ţară au fentat carantina şi izolarea

Oficiul Federal de Statistică a declarat că investițiile de capital au scăzut cu 6,9%, consumul privat cu 3,2% și exporturile cu 3,1% în perioada ianuarie-martie, comparativ cu ultimele trei luni ale anului 2019.

Datele anunțate de Oficiul Federal de Statistică au arătat că investițiile în sectorul construcțiilor, care reprezintă aproape 10% din PIB și este cel mai mare angajator al Germaniei, au crescut cu 4,1%, contribuind cu 0,4 puncte procentuale la creșterea trimestrială.

Cheltuielile de stat au fost celălalt punct pozitiv din datele altfel sumbre și, împreună cu construcțiile, au prevenit o contracție mai profundă. Datele arată că cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,2%.

Scăderea de 2,2% a producției trimestrial a fost cea mai importantă de la criza financiară de acum un deceniu și a doua cea mai mare de la reunificarea germană din 1990. Ea vine după o contracție de 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2019.

Economiștii se așteaptă la o scădere mai mare în trimestrul doi, în condițiile în care cea mai mare parte a efectelor restricțiilor introduse la mijlocul lunii martie vor deveni evidente.

"Întrucât performanța din primul trimestru este rezultatul a doar două săptămâni de blocare și întreruperi ale lanțului de aprovizionare, nu este nevoie de multă abilitate analitică pentru a prezice o scădere mult mai puternică în trimestrul doi", a spus Carsten Brzeski, economist șef pentru zona euro la ING.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.