Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: 'Renegocierea PNRR, în ceea ce privește pensiile, este esențială pentru reducerea riscului de sărăcie'

Angel Tilvar

Planul Național de Redresare șireziliență ar putea reprezenta cel mai important instrument financiar pe care România îl are la dispoziție în următorii ani, pentru redresarea socială și economică post-pandemică. Cu o condiție! Acest mecanism trebuie renegociat, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să fie adus matca realităților naționale și să aibă în prim-plan reziliența sistemelor critice de funcționare a statului. Din nefericire, lipsa unor dezbateri consistente își face efectul acum.

Partidul Social Democrat, dar și eu personal, am avut anul trecut numeroase întâlniri cu reprezentanții Comisiei, la toate nivelurile, și am atras ferm atenția asupra nevoii de dialog transpartinic pentru definitivarea PNRR. Lucru cu care, reprezentanții Comisiei au rezonat, dar guvernanții de atunci nu au răspuns apelurilor publice la dialog și consultare.

Poate cel mai grav, dar fără a minimaliza alte derapaje din PNRR, s-au angajat că în România, reforma salarizării și a sistemului de pensii vor fi făcute de consultanți externi, concomitent cu stabilirea unor limite de cheltuieli din PIB pentru pensii, făcând astfel imposibilă creșterea pensiilor în ritmul și măsura prevăzute de legislația națională.

Dacă procentul din PIB al pensiilor va rămâne la nivelul de 9,4% din PIB, așa cum și-a asumat guvernul de atunci, condamnăm pensionarii actuali și viitori la sărăcie. Însuși principiul european al reducerii decalajelor de dezvoltare între statele membre este “mutilat” de deciziile de atunci. Cum să trăiești în țara în care peste 23% sunt persoane vârstnice care se află în risc de sărăcie și să îți asumi, în numele guvernelor viitoare, că îi vei adânci în această situație? Mai ales că, statele europene alocă deja procente mult mai mari din PIB în ceea ce privește bugetele de pensii, respectiv Grecia 18,32%, Franța 14,5%, Italia 16,91%. Cu atât mai mult, cu cât, previziunile Comisiei Europene indică faptul că media alocării din PIB pentru pensii va fi 11,3% în 2025 și aproape 12% în 2030. Nu putem să concluzionăm decât că este imperios necesar să evitam aruncarea pensionarilor în sărăcie pentru mulți ani.

Este fără dubiu că actualul Guvern are obligația instituțională și morală să demareze renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență și să armonizeze angajamentele privind cheltuielile din PIB cu pensiile, în acord cu legislația națională și cu nevoia de a scoate din sărăcie persoanele vârstnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.