Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Serviciile secrete din Austria sunt OCOLITE de cele din Occident din cauza relațiilor cu Rusia

ziuanews.ro
agent servicii secrete

Agenţiile de spionaj britanică şi olandeză şi-au restricţionat semnificativ cantitatea de informaţii pe care o împărtăşesc cu Viena în principal din cauza legăturilor dintre Partidul Libertăţii (FPO), aflat la guvernare în Austria, şi Rusia, susţine un deputat al opoziţiei austriece, citat de Reuters, informează Agerpres.

Citește și: Nemulțumirea lui Recep Erdogan atinge cote alarmante - cere anularea alegerilor din Istanbul

Deşi este partenerul junior în coaliţia cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, FPO (de extrema dreaptă) controlează o bună parte a aparatului de securitate al ţării. Miniştrii săi deţin portofoliile la Apărare şi Interne, care, la rândul lor, supraveghează principala agenţie de informaţii din Austria, BVT, nota marţi agenţia britanică de presă.

Legăturile între FPO şi partidul Rusia Unită (de guvernământ) al preşedintelui rus Vladimir Putin, inclusiv un acord oficial de cooperare, suscită de mult timp îngrijorarea serviciilor de securitate occidentale, dintre care multe văd în Rusia un adversar periculos.

'Unele agenţii de informaţii occidentale resping cooperarea cu BVT', declară deputatul de stânga Peter Pilz, care îl critică pentru aceasta pe ministrul de interne FPO, Herbert Kickl.

'Din câte ştiu, acestea sunt în special agenţiile britanică MI5 şi olandeză', a precizat el, după ce publicaţia Der Standard a relevat o reducere a contactelor cu agenţiile de spionaj britanică şi olandeză.

Pilz a adăugat că principala cauză este apropierea FPO de Moscova şi Vladimir Putin.

Citește și: Prima reacție a rivalului lui Benjamin Netanyahu după alegeri: 'La orizont se întrevede un cer întunecat'

Solicitat de Reuters, ministrul de interne austriac nu a fost pe moment disponibil pentru comentarii.

Tensiunile cu unele agenţii de informaţii ale partenerilor europeni au crescut după ce conservatorii lui Kurz şi FPO au intrat la guvernare în decembrie 2017.

Invocând o tradiţie de neutralitate, Austria a refuzat anul trecut să se alăture majorităţii ţărilor membre ale UE cu privire la expulzarea de diplomaţi ruşi în urma scandalului iscat de otrăvirea cu un agent neurotoxic de tip militar (Noviciok) a unui fost spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Marea Britanie, atac atribuit de Londra Moscovei.

Un colonel al armatei austriece a fost arestat mai târziu pentru suspiciunea de spionaj în favoarea Moscovei în ultimele decenii, dar Austria a spus că nu va expulza pe niciunul din cei peste 100 de diplomaţi ruşi cu sediul la Viena, un centru diplomatic important ce oferă acoperire pentru spionii străini care operează sub imunitate diplomatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.