Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemul GSMA de asigurare a securităţii echipamentelor de reţea confirmă că echipamentele Huawei sunt sigure

Wccftech
Huawei

În perioada martie - mai 2020, echipamentele 5G ale Huawei pentru reţeaua wireless şi cea de bază (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF) şi echipamentele LTE eNodeB au fost certificate de sistemul GSMA de asigurarea securităţii echipamentelor de reţea (NESAS), relatează Adevărul.ro.

Securitatea reţelelor mobile, în special a celor 5G, e din ce în ce mai importantă. Securitatea cibernetică e o problemă tehnică şi trebuie rezolvată prin standare tehnice.  În trecut nu exista un standard global pentru determinarea securităţii reţelelor. Pentru a face reţelele mobile sigure e nevoie ca acestea să fie: măsurabile vizibile comparabile uşor de înţeles Pentru asta e nevoie ca întreaga industrie să adopte standarde comune pentru ca reţelele să poată fi verificate şi securizate. De aceea a fost introdus NESAS, pe care GSMA şi 3GGP au început să-l dezvolte din 2014 cu participarea operatorilor de telecomunicaţii, a producătorilor de echipamente şi a organismelor de supraveghere.

Huawei, aflată în centrul atenţiei din cauza acuzaţiilor privind riscurile de securitate ale echipamentelor de telecomunicaţii pe care le produce, a cerut din 2019 guvernelor, industriei de telecomunicaţii şi autorităţilor de reglementare să colaboreze la crearea unui set comun de standarde de securitate cibernetică.

În România, autorităţile pregătesc o lege care ar putea nu doar bloca Huawei de a participa la construcţia reţelei 5G, dar ar putea obliga operatorii să renunţe la echipamentele companiei chineze din generaţiile anterioare.

Huawei reclamă că proiectul de lege este discriminator, în sensul că urmăreşte nu siguranţa reţelei, ci excluderea sa. A fost, de asemenea, reclamată în timpul dezbaterii publice din 24 august, absenţa criteriilor tehnice privitoare la securitatea reţelei.

GSMA e cea mai mare organizaţie a operatorilor de telefonie mobilă la nivel global, sub tutela căreia se află peste 750 de operatori şi aproape 400 de companii din domeniu. 3GGP (Proiectul de parteneriat de generaţia a treia) reuneşte şapte organizaţii de dezvoltare a standardelor de telecomunicaţii (ARIB, ATIS, CCSA, ETSI, TSDSI, TTA, TTC), cunoscute sub numele de „Parteneri organizaţionali” şi oferă membrilor lor un mediu stabil pentru a produce rapoartele şi specificaţii care definesc tehnologiile 3GPP.

NESAS este un mecanism standardizat de evaluare a securităţii cibernetice definit în comun de GSMA şi 3GPP, împreună cu principalii operatori globali, furnizori, parteneri din industrie şi autorităţi de reglementare.

„Huawei s-a concentrat întotdeauna pe securitatea cibernetică bazată pe tehnologie. Salutăm NESAS cu suportul nostru şi asigurăm colaborare deplină. De asemenea, invităm întreaga industrie să promoveze în comun dezvoltarea unei pieţe de comunicaţii mobile mai aliniate" – a declarat Devin Duan, Head of 5G E2E Cybersecurity Marketing, Huawei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.