Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spectacolul 'Teatrul Măştilor' - patru reprezentaţii, la Carnavalul de la Veneţia

carnaval-venetia

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu Compania teatrală Pantakin, organizează patru reprezentaţii ale spectacolului "Teatrul Măştilor", producţie a Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu, în cadrul Carnavalului de la Veneţia, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis joi AGERPRES, cele patru reprezentaţii vor avea loc vineri şi sâmbătă, în piaţa San Marco din Veneţia.

Din distribuţie fac parte: Mădălina Ciobănuc, Adrian Şerban, Radu Tudosie, Ana-Maria Negrescu, Mihai Rădulea. Regie: Michele Modesto Casarin. Măşti: Stefano Perocco di Meduna. Asistent regie: Andreea Chiriţescu.

"Spectacolul "Teatrul Măştilor", care a avut premiera în octombrie 2022, este un experiment teatral ce aduce în prim plan commedia dell'arte: 'Într-o zi, într-o mică piaţetă, care simbolizează toate pieţele publice din lume, soseşte o extraordinară, binevenită, binecuvântată trupă de comici. Compania 'Nemaipomeniţii' pune în scenă pentru public o extraordinară călătorie în universul commediei dell'arte. Publicul se va cufunda în lumea fascinantă a teatrului, în acel univers care astăzi este considerat 'teatrul modern' ", explică regizorul Michele Modesto Casarin, citat în comunicat.

* Compania teatrală Pantakin a fost fondată la Veneţia în 1995 ca o companie de teatru popular, cu scopul de a păstra vie tradiţia commediei dell'arte şi a teatrului de măşti, dezvoltând un limbaj teatral capabil să depăşească barierele lingvistice şi culturale.

* Michele Modesto Casarin este regizor, actor şi profesor de commedia dell'arte, care regizează spectacole de commedia dell'arte şi cursuri de măiestrie în diferite ţări din întreaga lume. În 2018 a început colaborarea cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, predând la Masterul de Pedagogie şi devenind membru al Comitetului Ştiinţific al Universităţii.

* Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, iar primul document scris care atestă această manifestare datează din anul 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.

Carnavalul a luat amploare internaţională în secolul al XVIII-lea, când tinerii înstăriţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi.

Tradiţia a continuat până în 1930, când dictatorul Benito Mussolini a interzis Carnavalul. În 1979, un grup de veneţieni a hotărât să reînvie tradiţia.

Ulterior, carnavalul şi măştile veneţiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor şi o atracţie pentru turiştii din întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.